София. От понеделник до четвъртък ще могат да се ваксинират

...
София. От понеделник до четвъртък ще могат да се ваксинират
Коментари Харесай

Служебният министър Стойчо Кацаров: От понеделник до четвъртък ще могат да се ваксинират само хората над 60-годишна възраст и с тежки хронични заболявания

София. От понеделник до четвъртък ще могат да се имунизират единствено хората над 60-годишна възраст и с тежки хронични болести. Това излиза наяве от заповед на служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров.

„ Всички желаеме час по-скоро да се махнат ограничаващите ограничения и да се върнем към естествения си метод на живот. Намаляването на разпространяването на вируса, което записваме през последните седмици, се дължи по-скоро на времето, в сравнение с нашите дейности. Опасността не е минала и никой не може да ни подсигурява, че вирусът няма да се завърне. Харесва ли ви или не, единственият метод, за който до този миг има сигурни доказателства, че понижава разпространяването на вируса и смъртността, е имунизацията. Всеки може да види смяната в тез и индикатори на страните, които съумяха да имунизират по-голяма част от популацията си. Ние, за жалост, и по този индикатор сме последни в Европейския съюз. Още по-лошо е, че процентът на имунизация измежду най-уязвимите хора – възрастните и тези с тежки хронични болести, продължава да е доста невисок “, написа той.

Стойчо Кацаров се обръща и към хората, които се съмняват в сигурността на имунизациите.

„ Аз също съм имал своите запаси най-много поради късия период и обсег на извършените клинични изпитвания. Факт е обаче, че имунизациите към този момент са приложени на стотици милиони души по целия свят и записаните нежелани реакции са извънредно малко. Видимо и за неспециалистите е, че изгодата надвишава неведнъж риска. Вече платихме задоволително висока цена. Само за последните 6 месеца умряха с 26 хиляди души повече, в сравнение с са умирали за същия интервал на годината, през всяка една от последните 5 години. Това е над два пъти повече от жертвите, които траната ни е дала през Втората международна война, a 80% от умрелите от COVID-19 наши сънародници са над 60-годишна възраст “, добавя той.

Поради тази причина служебният здравен министър е издал заповед всички имунизационни пунктове, от понеделник до четвъртък, да имунизират хора над 60-годишна възраст и такива с тежки хронични болести. В останалите дни от седмицата ще се имунизират всички искащи по реда на записването. Този ред ще бъде годен за идващите два месеца.

„ Разпоредих се на районните здравни инспекции да обезпечат доставката на ваксини до общопрактикуващите лекари, както и да провеждат мобилни екипи за имунизация на тежко заболели и такива на отдалечени места. Съдействие при потребност ще се оказва от обществените служби, Министерство на вътрешните работи, регионалните шефове, кметовете и здравните посредници “, добавя доктор Стойчо Кацаров.

Той припомня, че имунизацията е безвъзмездна, без значение дали хората са здравноосигурени, или не.

„ От това по кое време ще достигнем групов имунитет зависи какъв брой дълго ще продължат ограниченията. Ваксинирането е непринудено и всеки би трябвало да реши за себе си и за своите близки. Аз не мога да ви предпазя от заболяването, в случай че вие самите не желаете! Създали сме нужната организация и в случай че нещо не е както би трябвало, сме подготвени незабавно да го поправяме. Успехът или неуспехът ще зависи от всеки един жител на обществото ни без оглед на възраст, пол, етническа и религиозна принадлежност, финансови благоприятни условия или състояние в обществото.Нека го създадем! “, приканва Кацаров.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР