София. Остри реакции на политици последваха, след като на 13

...
София. Остри реакции на политици последваха, след като на 13
Коментари Харесай

Остри реакции след кадрите с полицейско насилие от протестите през миналата година

София. Остри реакции на политици последваха, откакто на 13 август на изключително съвещание на краткотрайната комисия за следствие на полицейското принуждение и подслушванията на протестиращи жители бяха показани записи от охранителни камери пред колоните на Министерския съвет. Кадрите са снимани по време на антиправителствения митинг на 10 юли 2020 година На тях се виждат няколко протестиращи, които биват влачени, удряни и хвърляни един върху различен от полицейски чиновници.

Пред публицисти в петък Николай Хаджигенов, ръководител на краткотрайната комисия и заместник-председателя на ПГ на „ Изправи се БГ! Ние идваме! ", разяснява, че в случай че тези хора са били военнопленници не биха се държали по този начин с тях. По думите му най-възрастният измежду тях е на 24 години. Хаджигенов разясни, че записът е получил в четвъртък по пощальон, изпратен от служебния вътрешен министър Бойко Рашков. По думите му записът е открит в чекмедже в Столична дирекция на вътрешните работи. Николай Хаджигенов добави, че видеоматериалът е укриван от управляващите в продължение на 1 година. Според него фрагментите са били скрити, тъй като на тях се вижда осъществяване на закононарушение.

В Банско министър председателят Стефан Янев беше безапелационен, че полицейското принуждение не би трябвало да се насърчава по никакъв метод. Министър-председателят посочи, че в правовата страна работата на правоохранителните органи е да обезпечават реда, а не да се саморазправят с протестиращи. Янев добави, че способените органи следва да се произнесат по фрагментите, които по думите му са мощно притеснителни.

В събота ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов насочи тежки рецензии към някогашните ръководещи от ГЕРБ и управлението на Министерство на вътрешните работи и съобщи, че ще сезира по тематиката европейските институции. „ В началото на новата парламентарна сесия на Европейския парламент считам да срещна Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) за случилото се в България и още веднъж ще слага въпроса за нарушение на човешките права “, разяснява Витанов.
По думите му бруталните фрагменти разкриват същността на диктаторски режим, криещ се зад фасадата на несъществуваща народна власт. „ Там, където органите на реда се трансформират в средство за принуда и надзор, място за народна власт няма. Похватите на властимащите в България не се разграничават доста от тези на режимите в банановите републики. А в случай че се съди по безпардонното принуждение пред Министерски съвет, то ние живеем в по-голяма тирания от Уганда, Руанда и Габон, взети дружно “, уточни Витанов.

Съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов разгласи, че ще се направи всичко допустимо отговорните за полицейското принуждение над протестиращи преди година да си поемат отговорността. По думите му това ще важи както за съответните служители на реда, които са взели участие в бруталното принуждение и оскърбление на арестуваните, по този начин и за техните настойници. „ Там, в този ъгъл, беше мачкана българската независимост. Беше мачкано достолепието на българските жители, бяха мачкани очакванията на българските младежи за това, че могат да имат почтено поданство – европейски и българско “, сподели той.
Христо Иванов уточни поименно директните виновници за издевателствата над протестиращи – някогашните министри на вътрешните работи Младен Маринов и Христо Терзийски, както и техните настойници – Бойко Борисов и Иван Гешев.
„ Един от главните виновници – Бойко Борисов, се криеше тук. Днес той продължава да бъде водач на партия ГЕРБ, са дере ризи за ЕНП и да ме пита за демокрацията. Борисов, това е твоята народна власт! Гледай този клип, гледай го непрекъснато и в случай че ти е останала някаква съвест, поеми си отговорността, освободи България от себе си “, добави Иванов.
Той прикани основния прокурор Иван Гешев да подаде оставката, защото цяла година прокуратурата си е затваряла очите за беззаконията на полицията по време на митингите.

Лидерът на „ ИТН “ Слави Трифонов дефинира фрагментите като потресаващи и доказващи като безспорна истина всичко, което беше разказано през предходната година от пострадалите момчета, а и пострадалото момиче - Цвети. „ С белезници на ръцете и изцяло беззащитни, тези български деца, отстояващи върховенството на закона и правото в личната си страна, са бити свиреп, унижавани и захвърляни като животни от хората, които би трябвало да въплъщават върховенството на закона и правото. Изроди против Цвети. Изроди против децата, които си желаят страната “, разяснява Трифонов. По думите му фрагментите са били скрити от някогашните ръководещи. „ Но истината, рано или късно, става ясно и ГЕРБ и присъдружните им партии от „ патриоти ” не съумяха да скрият зад колоните на Министерски съвет този жесток режим, в който сме живели над 10 години. Режим, който пази властта си с пердах “, съобщи той.
Трифонов добави, че видеото изрично потвърждава, че протестиращите са били прави. „ Те желаеха Бойко Борисов вечно да напусне българската политика и Иван Гешев да подаде оставка като основен прокурор. Ние нямаме потребност от основен прокурор и прокуратура, която за една година не е съумяла да открие тези фрагменти и да повдигне обвинявания на виновниците “, съобщи той.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прикани за обективно следствие, съд и отговорност. По думите ѝ най-голямата отговорност е на оня, под чиито прозорци на Министерски съвет се е случило това. „ Потресаващи са фрагментите, които демонстрират принуждение над протестиращи. Всички през днешния ден приказваме за тях. Но говоренето не стига “, уточни Нинова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР