София. Нигерия е традиционен търговско-икономически партньор на България в Африка

...
София. Нигерия е традиционен търговско-икономически партньор на България в Африка
Коментари Харесай

Министрите на външните работи на България и Нигерия обсъдиха възможностите за активизиране на търговско-икономическите връзки между двете страни

София. " Нигерия е обичаен търговско-икономически сътрудник на България в Африка на юг от Сахара. Съществуват разнородни благоприятни условия и положителни вероятности за съдействие в разнообразни сфери ". Това сподели министърът на външните работи Теодора Генчовска пред своя нигерийски сътрудник Джофри Ониеама, който е на публично посещаване в България. Това оповестиха от Министерството на външните работи .
Визита се организира в подтекста на задълбочаването и укрепването на връзките сред България и Нигерия, с която страната ни е обичаен сътрудник.
,,Българската страна има благоприятни условия да оказва умело техническо подпомагане и присъединяване в построяването на модерна инфраструктура в Нигерия. И сега нигерийски компании употребяват труда и уменията на наши компютърни експерти, монтажници и геолози‘‘, съобщи първият ни посланик.
В хода на диалозите бяха разисквани опциите за задълбочаване на връзките в региона на образованието.,,Това е област със мощни наши позиции в предишното. За това свидетелства и функциониращата в Нигерия Асоциация на нигерийските жители, учили в България, „ Знанието е мощ “ (АНГУБ)‘‘, сподели министър Генчовска. Тя добави, че задачата на Асоциацията е да предизвиква просветителното, икономическото и културно развиване на двустранното съдействие.
Активни членове на АНГУБ са към 400 души. Те съставляват почти 10% от общия брой нигерийски жители, които по наши сведения са придобили висше обучение в България. Друг значим мост за усилване на връзките е съдействието в региона на културата, където към този момент се работи по съответни планове и договорености сред музеи, библиотеки и осведомителни организации от двете страни.
От своя страна министър Джофри Ониеама показа, че България и Нигерия постоянно са имали отлични двустранни връзки и изрази вяра, че днешната среща ще способства за още по-засилено надграждане на връзките сред България и Нигерия.
Външните министри обмениха и отзиви за опциите за развиване на съдействието в региона на защитата, където също се работи по завършването на избрани договорености.
Обсъдени бяха и съответни стъпки в региона на аграрната просвета посредством обмяна на информация и експертиза сред профилирани научни институти, продан на експертиза в напояването и новите технологии в бранша, както и увеличение на стокообмена със селскостопански артикули.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР