София. Най-големият герой на Балканската война е българският войник, надмогнал

...
София. Най-големият герой на Балканската война е българският войник, надмогнал
Коментари Харесай

Акад. Георги Марков: Най-големият герой на Балканската война е българският войник, надмогнал в себе си историческата травма, която е получил в продължение на 5 века

София. Най-големият воин на Балканската война е българският боец, надмогнал в себе си историческата контузия, която е получил в продължение на 5 века. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пирин историкът акад. Георги Марков във връзка 105-ата годишнина от началото на Балканската война. „ Българския боец съумява да превъзмогне това и се разплаща с Османската империя, както споделя Тодор Александров. От призмата на времето към този момент може да забележим, че българската идея е била обективна. Тогава сме били изправени пред една могъща империя, която се е простирала от днешна Албания, от Адриатическо море до Персийския залив, и чак до днешна Либия, тогава - Триполитания, и Киренайка. Дори Великите сили не са вярвали какво ще се случи, самият Николай II е бил срещу войната, заявявайки на доктор Стоян Данев при започване на 1912 година, когато той му гостува, че след провалянето в Далечния изток от Япония никой не е подготвен за война. Той е споделил още, че турците ще бият България, само че няма да има кой да ни избави “, съобщи също акад. Марков.
Според него в последна сметка се оказва, че единствено за три седмици българският боец и, несъмнено, офицерите, подофицерите и генералите съумяват да се оправят със обстановката. „ Искам да отбележа, че 45 години тези генерали бяха наричани, малко с укор, „ царски генерали “. Разбира се, тогава страната е Царство България, а не Република. Та тези генерали имат огромен принос, показвайки стратегическа далновидност и проницателност. Те също надмогват себе си, въпреки да са родени в Османската империя. Тези генерали имат дързостта да кажат, че могат да победят и побеждават империята. Стоян Михайловски, този тъмен мъдрец, има една мисъл: „ Ние българите сме освободен народ, само че не сме освободени хора “, в смисъл, че други са ни освободили. Ето, че Балканската война обаче демонстрира, че българската войска освобождава своите братя оттатък Странджа, Родопите и Рила. Това са героите – и генералите, и офицерите, и подофицерите, и бойците “, уточни акад. Марков.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР