София. Национална овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/, евродепутат Момчил Неков,

...
София. Национална овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/, евродепутат Момчил Неков,
Коментари Харесай

Евродепутат Момчил Неков, НОКА, представители от бранша и МЗХГ поставиха основата на изготвянето на Национална стратегия за овцевъдството и козевъдството за периода 2018-2027 г.

София. Национална овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/, евродепутат Момчил Неков, представители на Министерство на земеделието, храните и горите в лицето на зам.-мнистър Цветан Димитров, шефове на дирекции, представители на овцевъдните и козевъдни асоциации, представители от научните среди - експерти от аграрните университети, ССА и аграрни производители сложиха основата на правенето на Национална тактика за овцевъдството и козевъдството за интервала 2018-2027 година Това оповестиха от пресофиса на евродепутата Момчил Неков .
„ Тук съм като представител на България в Европейски парламент, тук съм като заинтригувано лице, което в действителност желае да помогне на секторите овцевъдство и козевъдство. В компетенциите ми е да срещна българските органи, българските производители с провокациите пред бранша, с пропуснатите благоприятни условия, които занапред би трябвало да наваксваме, и в това време да можем да парираме проблеми от световно естество с комерсиалните съглашения, които биха попречили много на сектора “. Това сподели евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Момчил Неков при разкриване на форума “Визия за овцевъдството и козевъдството в България 2018 - 2027 “.
Неков съобщи, че е значимо да остане подпомагането на овцевъдството и козевъдството на сегашните равнища и да се засилят помощите за организации на производителите. Според евродепутата измежду провокациите за бранша са несигурността на приходите, мощният импорт от трети страни и демографско-възрастовия профил на производителя, както и неналичието на маркетингов метод. Неков регистрира, че нашите производители са проведени на 5%, а във Франция тези равнища са 95 %.
Момчил Неков уточни, че предходната седмица в Европейския парламент е получено писмо от френска асоциация, която е обезпокоена, че ще има доста огромен пробив на говедовъдството от Мексико, а при овцевъдството и козевъдството- от Австралия и Нова Зеландия. " Французите са много положителни в своите политики, тъй като считат да станат европейски водач. На нас не ни пречи толкоз вносът от Австралия и Нова Зеландия, макар че и в България се употребява такова месо в положителни количества. За нас в извънреден проблем биха се трансформирали френските производители, защото те ще желаят да станат доминантни. Ако те имат положително национално подкрепяне, ние надали ще можем да се оправим с тези провокации ", сподели Неков. Той съобщи, че страната ни и съответно Министерство на земеделието, храните и горите би трябвало да имат своя позиция.
Първите една-две години за младия фермер са сериозни и той би трябвало да бъде подтикван, сподели още Момчил Неков. " Трябва да се работи сложно от позиция на промяната на генерацията, с цел да вкараме млади фермери. Една от ограниченията, които съм предложил, и която беше утвърдена е за млад фермер в планинските райони ", добави евродепутатът. Той разясни, че може да се подкрепи секторът на национално равнище с безлихвени заеми. " Като страна би трябвало да ги обезпечим, с цел да могат те да започват ", сподели още евродепутатът по отношение на младите фермери.
„ Вълната може да се сертифицира като биологичен артикул и оттова цената ще бъде радикално друга “, сподели още евродепутат Момчил Неков. Според него това е опция, която се пропуща в бранша. „ Вълната е натурален артикул, който се изкупва на смешни цени “, сподели Неков и обърна внимание, че сега вълната се продава за 0,5 лв/кг. Неков означи, че не се употребяват опциите, които схемите за качество на селскостопанските храни и артикули, оферират.
По думите му, във връзка с конкуренцията с другите типове месо, секторите козевъдство и овцевъдство изостават и в тях не се употребяват схемите за качество. Неков разяснява, че хората са склонни в по-големите градове да доплащат в допълнение, тъй като считат, че купуват по-качествен артикул, с по-добри здравословни качества, с по-малко пестициди, т.е. потребителят от ден на ден обръща внимание на това.
„ Трябва да предоставим задоволително информация за това, че продуктите и овцевъдството и козевъдството са неповторими “. Това сподели проф. Иван Станков, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. „ Козето мляко е признато за едно от най-здравословните - с алкална реакция, с дребни мастни телца, елементарно усвояемо. С висок коефициент на полза са овчето и козе кисело мляко “, сподели проф. Станков.
Проф. Станков съобщи, че преди време сме имали 36 хиляди тона вълна и сме задоволявали българската вълнено-текстилна продукция. „ Сега вълната е отпадъчен артикул и не е включена към главните артикули, което за мен е абсурд. По този метод унищожихме вълнодайното овцевъдство “, разяснява проф. Станков. Той разясни, че страната ни в предишното е изнасяла над 1 млн. угоени шилета, като най-хубавите ни сътрудници са били Близкият Изток, някогашният Съюз на съветските социалистически републики. Проф. Станков добави, че в този момент в бранша се следи един извънреден срив.
„ Искам да благодаря на уредниците, по тази причина че се постараха да създадат този нужен конгрес. Много разчитаме на хората, които работят в европейските институции, с цел да може това, което се прави и желаеме да се направи в България, да бъде чуто там и да бъде признато. Това сподели заместник-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров по време на форума „ Визия за овцевъдството и козевъдството в България 2018 - 2027 “.
По думите му тези браншове са оставени на решенията на обособените държави-членки. „ За кравето мляко се изписаха несъмнено 10 страници условия, овчето- дори не е упоменато “, разяснява заместник-министър Димитров.
Евродепутатите би трябвало да създадат по този начин, че овцевъдството и козевъдството в Европа да излязат от анонимност. Димитров разяснява, че не са доста страните като България, които създават четири типа млека и означи, че в нито един европейски документ не се приказва за биволско мляко.
Участниците в срещата се сплотиха към тезата за развиване на секторите овцевъдство и козевъдство, тяхното подкрепяне и промотиране на продуктите овче и козе мляко, и месо.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР