София. На 23 декември 2021 г. прокурор в Софийска градска

...
София. На 23 декември 2021 г. прокурор в Софийска градска
Коментари Харесай

СГП отказа да образува досъдебно производство за разпространяване на фалшива новина за ваксини с изтекъл срок по сигнал на бившия министър Стойчо Кацаров срещу Бойко Борисов

София. На 23 декември 2021 година прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) е постановил отвод от формиране на досъдебно произвеждане по член 213, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс за разпространение на подправена вест по отношение на използване на ваксини с изминал период на валидност заради справедлива несъставомерност на действието. Това оповестиха от пресцентъра на прокуратурата . Преписката е формирана в СГП по сигнал на някогашния длъжностен министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров против Бойко Борисов с оглед данни за закононарушение по член 326, алинея 1 от Наказателен кодекс. Повод за сигнала са били следните изказвания на Бойко Борисов пред медии: „ Днес какво направиха – ваксинират популацията с ваксини с изминал период на валидност – Пфайзер. До 30 септември им е срокът на валидност. Удължили го били, само че ролята на една ваксина е да бъде безвредна и да е ефикасна “.

По сигнала е била разпоредена незабавна инспекция на съображение и по реда на член 145, алинея 1, т. 2 от Закон за съдебната власт.

Отделно в СГП е постъпил и сигнал от Групово дело „ Боец “ със същия предмет, както и различен сигнал още веднъж със същия предмет, който е бил подаден до Районна прокуратура - Благоевград, Териториално поделение - Сандански. И двата сигнала са били приобщени към преписката на СГП.

В хода на инспекцията са били подхванати и осъществени от наблюдаващия прокурор редица дейности, свързани с вярното определяне на събитията по случая, в това число са били изискани и получени информации по отношение на доставките на ваксини и техния период на валидност, информации от всички районни здравни инспекции в страната по отношение на изпращането и приемането на ваксини във всички регионални градове и други

Според наблюдаващия прокурор фактически е било открито, че 4 броя партиди на доставени ваксини със период на валидност до 30 септември 2021 година са били изпратени в цялата страна. Съгласно публично известие на Министерство на здравеопазването: „ На 10 септември 2021 година след осъществена оценка от Европейската организация по медикаментите в Европейски Съюз беше утвърден нов период на валидност на имунизацията на Пфайзер при условия на предпазване при свръхниска температура. Срокът на валидност за замразен флакон е продължен от 6 на 9 месеца. “

След разбор на събраните данни прокурор в СГП е приел, че цитираните нагоре изказвания на Бойко Борисов не реализират състав на закононарушение по член 326, алинея 1 от Наказателен кодекс. Този текст планува възникването на наказателна отговорност при предаване по радио, телефон или по различен метод на погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника. Обект на защитаваните публични връзки са публичният ред и успокоение, т.е. с цел да бъде едно действие закононарушение по член 326, алинея 1 от Наказателен кодекс, същото следва да е ориентирано към нарушение на тези защитавани от закона богатства.

Изразите на Бойко Борисов, представени нагоре, не съставляват по съществото си заблуждаващи знаци за паника по смисъла на член 326, алинея 1 от Наказателен кодекс.

Този извод СГП стимулира с настояща правосъдна процедура по сходни проблеми, а точно: Решение без номер по в. н. ч. д. № 5257 по разказа за 2016 година на Софийски градски съд и Решение № 87 от 03.08.2021 година по в. а. н. д. № 1862/21 година на Софийски градски съд. Накратко, съгласно цитираната правосъдна процедура „ знакът “ за заплаха по смисъла на член 326, алинея 1 от Наказателен кодекс постоянно е еднопосочен и сочи за ясно дефинирана заплаха. Тази заплаха би трябвало да е съответна, т. е. да съдържа изказвания за настъпили обстоятелства (за случили се в реалност събития, които са съществуващи и обективно проверени), а не съждения, оценки, субективни тълкувания и т. н., свързани с възприемането на обещано събитие от страна на подаващия информацията и вероятните му последствия в публичния живот.

Така СГП е приела, че изявлението на Бойко Борисов пред медии, дало мотив за сигнала, е довело до осведоменост и социална полемика по важен проблем – периодите на имунизацията, които се удължават единствено с решение на Световната здравна организация.

Поради това СГП е приела, че цитираните изказвания, които са били правилни, не са ориентирани към накърняване на откритите в Република България публичен ред и успокоение и заради това от справедлива страна тези изказвания не изпълват състава на закононарушението по член 326, алинея 1 от Наказателен кодекс.

Постановлението на СГП за отвод от формиране на досъдебно произвеждане предстои на обжалване пред Апелативна прокуратура-София на съображение член 213, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР