София. На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици

...
София. На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на София и на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

София. На 17 септември църквата уважава паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава респект на добродетелите. Преданието споделя, че през втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Майката и дъщерите й не скривали своята религия и я изповядвали намерено. Като схванал това император Адриан (117-138) заповядал да ги доведат при него. Той се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, само че те останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да изтезават грубо младите девойки, до момента в който майка им била принудена да гледа страданията на децата си. Тя обаче показала невероятна мощ от самото начало. Момичетата не устоят на изтезанията и умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след гибелта на децата си умира и майка им, която също била заровена при тях. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 година в Елзас, Франция.
На този ден е признато на трапезата да участват прясна питка и грозде.
Имен ден имат: София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен, Любчо и сродните им.

17 септември е и Денят на българската столица София. Денят на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов е разгласен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 година
София значи мъдрост. Мъдрост, която не приказва, тъй като знае, вижда и оказва помощ. Тя черпи силата си от вярата, вярата и любовта. И ги подарява на света. Мъдростта има своите многочислени превъплъщения в антични и модерни философии и религии.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР