София. Министрите на външните работи и на отбраната на страните-членки

...
София. Министрите на външните работи и на отбраната на страните-членки
Коментари Харесай

Министрите на външните работи и на отбраната на НАТО взеха решение за постепенно изтегляне на военната мисия на Алианса от Афганистан

София. Министрите на външните работи и на защитата на страните-членки на НАТО организираха изключителна видеоконферентна среща на 14 април 2021 година Форумът бе отдаден на вероятностите пред наличието на НАТО в Афганистан и ситуацията в и към Украйна. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на защитата . В срещата участваха намиращите се в Брюксел държавен секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и секретар по защита Лойд Остин.

Министрите взеха решение за започване на последователно и следено евакуиране на задачата на НАТО в Афганистан „ Решителна поддръжка “ от 1 май 2021 година Процесът ще е плануван и съгласуван и ще завърши в границите на няколко месеца. Независимо от идното преустановяване на задачата, министрите препотвърдиха уговорката си към дълготрайната сигурност в Афганистан, мирния развой и стабилността в страната.

От страна на България беше изразена поддръжка за координираното и последователно евакуиране на „ Решителна поддръжка “. Подчертахме нуждата от деликатно обмисляне на процеса и обединен метод в консултациите и дейностите на съдружниците, за гарантиране на оптималната сигурност на силите. Изтъкнат бе трайният ни ангажимент към общите старания за реализиране на дълготраен мир в Афганистан.

Към момента Въоръжените сили на Република България вземат участие в задача „ Решителна поддръжка “ с контингент с общ състав до 120 военнослужещи, ситуирани в база „ Летище Баграм “ и в щаба на задачата в Кабул. Българските военнослужещи извършват задания по защита на базите за разполагане и по подкрепяне работата на щаба в областите специфични интервенции, персонален състав и логистика.

На срещата бяха разисквани и продължаващата ескалация на напрежението в и към Украйна, в резултат на продължаващото скупчване на съветски войски и въоръжение наоколо до границите на страната. Съюзниците единомислещо осъдиха съветските дейности и потвърдиха твърдата си поддръжка за суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите й граници.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР