София. Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и

...
София. Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и
Коментари Харесай

Одобрен е законопроект за промени в Закона за движението по пътищата

София. Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закон за придвижването по пътищата (ЗДвП). Това оповестиха от държавната осведомителна работа . Той регламентира условията за типа на пожарогасителите и количеството на гасителното вещество, с което следва да бъдат заредени, според от категорията на транспортното средство, както и условието за осъществяване на обслужване на уреда.

Експертна оценка и разбор на пожарите в пътните транспортни средства извеждат няколко съществени казуса: този вид произшествия се характеризират с бързо разпространяване, в случай че те се случат отвън обитаемото място се усилва времето за реакция на службите за пожарна сигурност и отбрана на популацията. На годишна база пораждат приблизително към 2 100 пожара в ППС, при които се унищожават към 1100 леки автомобила, 160 товарни МПС и близо 60 рейса на годишна база тези пожари заемат почти към 25 % от записаните такива произшествия със загуби и към 6 % от всички пожари.

Целта на препоръчаното допълнение към ЗДвП е понижаване на вредите от тези катастрофи въз основата на вярно подбрани и механически изправни пожарогасители. Регламентира се движещите се пътни транспортни средства от категории Ml, M2, M3, N1, N2. N3, 02, 03, 04, както и моторните транспортни средства от категории L5e, Ебе и L7e, според член 4 от Регламент (ЕС) № 168/2013 да се оборудват с пожарогасители, избрани с наредбата по член 140, алинея 2 от Закона за придвижването по пътищата. Предвижда се трамвайните мотриси да бъдат оборудвани с пожарогасители, изискващи се за транспортните средства от категория M3, а колесните трактори и друга самоходна техника, които се движат по пътищата, отворени за публично прилагане да се оборудват с пожарогасители, изискващи се за транспортните средства от категория N2.

На пожарогасителите следва да е осъществено сервизно обслужване, в сходство с условията на наредбата по член 129, алинея 9 от Закона за Министерството на вътрешните работи, или обслужване в сходство с националната нормативна уредба на друга страна.

Предвиден е временен интервал за съответното съоръжение, както и санкционна норма - санкция, за водачите, които не са спазили новото условие.

Заложените резултати с това изменение са повишение на сигурността на водачите и пасажерите в ППС, както и понижаване на материалните вреди при възможни пожари на ППС.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР