София. Лидерът на парламентарната група на “Демократична България внесе проект

...
София. Лидерът на парламентарната група на “Демократична България внесе проект
Коментари Харесай

Председателят на ПГ на “Демократична България” внесе в парламента проект за одобрение на предложението на френското председателство на ЕС за ветото над Северна Македония

София. Лидерът на парламентарната група на “Демократична България внесе план за решение, с което 47-ият парламент разпорежда на държавното управление да утвърди предлагането на френското председателство на Европейски Съюз за повдигане на ветото за старт на договаряния за еврочленство над Северна Македония. В документа обаче се слага експлицитното условие то да бъде прецизирано и усъвършенствано в отбрана на българския народен интерес.

Според плана за решение, държавното управление в оставка може да утвърди препоръчаните от Председателството на Съвета на Европейски Съюз Преговорна рамка и Заключения на Съвета, единствено в случай че бъдат изпълнени няколко условия.

Първо, двата документа да се уточняват по този начин, че да подсигуряват вписването на българите в Конституцията на Северна Македония там, където са упоменати други нации и на равна основа с тези нации.

Второто, в двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединение на РСМ в Европейски Съюз не може да бъде тълкувано като самопризнание от Република България на съществуването на " македонски език ".

Трето, да се дадат гаранции, че добросъседството остава водоравен аршин до края на договарянията на Скопие за еврочленство, като за осъществяването му Еврокомисията регулярно ще осведоми Евросъвета.

Четвърто, периодическият обзор на осъществяването на контракта за добросъседство със Северна Македония би трябвало да бъде оповестяван и в границите на преговорния развой.

ОРИГИНАЛЕН ТЕКСТ:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На съображение член 86 от Конституцията на Република България и член 84, алинея 1 от ПОДНС внасяме план за решение по отношение на разширението на Европейския съюз и процеса на договаряния на Република Северна Македония с претекстове към него

Молим, планът за решение да бъде възложен за разглеждане и гласоподаване, според открития ред.  

РЕШЕНИЕ
на Четиридесет и седмото Народно заседание на Република България
във връзка с разширението на Европейския съюз и процеса на
преговори на Република Северна Македония

Народното Събрание, на съображение член 86 от Конституцията на Република България,

РЕШИ

I.Потвърждава изискванията, при които Република България може да поддържа която и да е стъпка от процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония, а точно:

1.Ефективно осъществяване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година и Протоколите от съвещанията на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от този договор;

2.Гарантиране на правата на българите в Република Северна Македония, в това число посредством тяхното регистриране, наедно с другите нации, в Конституцията на Република Северна Македония;

3.Наличие на европейски гаранции по осъществяване на изискванията по т. 1 и 2.

II.За тази цел:
Правителството на Република България да утвърди препоръчаните от Председателството на Съвета на Европейски Съюз план за Преговорна рамка и за Заключения на Съвета при осъществяване на следните условия:
- прецизиране на текста на плана на Заключенията на Съвета, тъй че да подсигурява вписването на българите в Конституцията на РСМ в наредбите, в които са упомената други нации и на равна основа с тези народи;
- възстановяване на препоръчаните план за Преговорна рамка и план на Заключения на Съвета за по-ясно отразяване на събитието, че нищо в процеса на присъединение на РСМ в Европейски Съюз не може да бъде тълкувано като самопризнание от Република България на съществуването на " македонски език " ;
- гаранции, че добросъседството остава водоравен аршин в границите на целия развой на присъединение на РСМ към Европейски Съюз, за чието осъществяване Европейска комисия да осведоми Съвета преди всяка Междуправителствена конференция;
- включване на препоръка към двустранните протоколи по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие в Преговорната рамка.

На тази основа и единствено при осъществяването на тези условия, Четиридесет и седмото Народно заседание на Република България ще чака от Министерския съвет да утвърди плана на Преговорна рамка, по едно и също време или след завършване на Протокола по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие.

МОТИВИ:
Република България поредно поддържа политиката на разширение на Европейски Съюз като най-хубавия инструмент за поддръжка на промените и стабилността в района на Западните Балкани, като регистрира тясното съдействие в секторните политики в двустранен проект и работи за още по-широко съдействие в търговията, образованието, културата, инфраструктурата, енергетиката, околната среда и прочие В актуалната геополитическа обстановка и усложнената среда на сигурност, България регистрира и съюзническите връзки в НАТО.

Република България придава основно значение на добросъседските връзки с Република Северна Македония (РСМ). В допълнение към Рамковата позиция по отношение на разширението на Европейски Съюз и Процеса стабилизиране и асоцииране: РСМ и Албания от 9 октомври 2019 година, подкрепена от Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 година и от доказана на съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност от 10 януари 2022 година, отчитаме, че тематиката за правата на македонските българи се наложи като надграждащ приоритет в двустранния дневен ред.

Софийската декларация от 2018 година е израз на европейската поддръжка на уговорката на сътрудниците от Западните Балкани да продължат да укрепват добросъседските връзки, районната непоклатимост и взаимното съдействие.

В основата на желанията на България за подсилване на добросъседските връзки в духа на европейските полезности посредством честване на общи исторически събития и персони е Договорът за другарство, добросъседство и съдействие. Неговото използване и европейски гаранции за осъществяването му следва да са главен приоритет на българската политика.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР