София. Крепост над Златоград застава сама на пътя на османските

...
София. Крепост над Златоград застава сама на пътя на османските
Коментари Харесай

Нова книга на проф. Николай Овчаров разказва за съдбата на родопчани в „Тъмните векове“ на робството

София. Крепост над Златоград застава сама на пътя на османските пълчища. Новата ми книга споделя за ориста на родопчани в „ Тъмните епохи “ на робството. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров . „ Само на десетина километра от китния Златоград и в недрата на величествената Родопа се намират останките на значима средновековна цитадела. Тя носи името на светицата Неделя, а националната памет споделя митове за героичната ѝ опозиция против османското настъпление. Това се е случило в далечната 1361 година, когато, съгласно най-новите проучвания, османците навлизат с огън и меч в Източните Родопи от своята първа европейска столица Димотика. Археологическите изследвания демонстрират, че тогава след дълга блокада е високомерен и оплячкосан регионалния център Перперикон. А единствено преди дни приключиха разкопките на средновековния палат Вишеград край Кърджали, където бе записана същата картина. В руините на опожарената крепостна черква бяха открити цели пет солидни стоманени кръста, които са увенчавали знамената на бранителите “, уточни професорът.

„ Същата е била обстановката в крепостта „ Св. Неделя “, която е била последна в отбраната на Източните Родопи. Ето за какво жителите на Златоград, Старцево и Неделино (наречено на античната твърдина) годишно се събират преди празника на християнската светица, с цел да отбележат случилото се през XIV в. А тази година този събор е още по-впечатляващ, тъй като се навършва кръгла годишнина – 660 година от паметните събития.
Събитието се означи през днешния ден в навечерието на празника на светицата на 7 юли със заупокойна милитва в памет на починалите при защитата на крепостта „ Св. Неделя “. Кулминация бе представянето на новата книга на проф. Николай Овчаров „ Краят на Второто българско царство и ориста на Златоградския регион “. В нея се преглеждат събитията от края на XIV в. и през първите епохи на османското иго. С нови и незнайни археологически и исторически причини се демонстрира християнската принадлежност на по-голямата част от родопското население през този интервал. Проследява се тежката битка за опазване на християнската вяра в Златоградско и възходът на вярата по време на българското Възраждане през XIX в. “, съобщи Овчаров.

„ Жителите на Златоград, Старцево и Неделино са безапелационни, че многострадалната цитадела на връх „ Св. Неделя “ би трябвало да бъде разкрита и експонирана за бъдещите генерации. Ето за какво проф. Николай Овчаров поема уговорката през идната година да извърши там археологически изследвания. Зад самодейността на празника застанаха кметовете на Златоград Мирослав Янев и на Неделино Боян Кехайов Със сигурност тези разкопки ще добавят картината на трагичните събития от XIV в., която към този момент познаваме от Перперикон и Вишеград “, сподели още професорът.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР