София. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение,

...
София. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение,
Коментари Харесай

КЕВР повиши цената на природния газ за април с 25,3 процента

София. Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри решение, с което утвърди цена на природния газ от 1 април 2022 година в размер на 142,59 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), оповестиха от регулатора . Утвърдената от регулатора цена е 25,3 % по-висока по отношение на март, само че е доста по-ниска от препоръчаната в първичното заявление на " Булгаргаз " цена от 179,36 лв. за мегаватчас.

Причината за повдигането на цената на природния газ е нарасналата неустановеност на доставките заради заканите на Русия да приключи подаването на газ, прецизират от КЕВР. През предишния месец е имало съществено повишаване на цените на европейските газови тържища, като единствено денем на откритото съвещание на КЕВР на 30 март цената е повишена с 15 на 100.

Цените на природния газ на тържищата не престават да бъдат мощно подвластни от хода на военния спор сред Русия и Украйна, прибавят от регулатора. Ситуацията е извънредно динамична, налице са и други събития, които се чака да окажат директно въздействие върху тях. Русия разгласи, че от 1 април вкарва възнаграждение в рубли на доставяния природен газ, а Австрия и Германия задействаха първо равнище на проект за изключителни обстановки за обезпечаване на доставките на газ. Всичко това води до повишение на цените на природния газ, който България внася по контракта с " Газпром ".

От КЕВР акцентират, че Комисията е положила оптимални старания за понижаване на цената за април, като е употребила всички вероятни количества от газохранилището в Чирен. Поради приключването на отоплителния сезон покачването на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите консуматори, прибавят от регулатора.

Решението на КЕВР е признато в сходство с изискванията на договорите сред " Булгаргаз " ЕАД, надлежно с " Газпром износ ", и с сдружението снабдител на газ от Азербайджан. В него са регистрирани настоящите данни за пазарните показатели на европейските газови хъбове към 31 март, посочени в обновеното ценово заявление на " Булгаргаз " от през днешния ден. Отчетени са показателите на петролните деривати и средномесечният обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари. Взети са поради и количествата природен газ по програмата за освобождение, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно контрактувани цени.

В одобрената цена на природния газ са включени съставените елементи: цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи; активност " социална доставка " ; и компенсиране на разноски, покриващи разноските на " Булгаргаз " за предпазване на количества в подземното газово вместилище " Чирен " в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

На извършеното намерено съвещание на 30 март ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров съобщи, че сегашният метод на внасяне на заявление 20 дни преди датата, на която регулаторът утвърждава цената, не е съответен. Това основава ненужно напрежение измежду обществото и индустриалните консуматори, тъй като не им разрешава да имат действителна визия за цената и да създадат своите планове. Поради това Комисията ще промени Наредбата за контролиране на цените на природния газ, с което газовият снабдител да внася заявката си не при започване на месеца, а в период от 7-10 дни преди одобряването на цената, се показва още в известието.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР