София. Кметът на София Йорданка Фандъкова посети археологическите проучвания на

...
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова посети археологическите проучвания на
Коментари Харесай

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети археологическите теренни проучвания край с.Мировяне

София. Кметът на София Йорданка Фандъкова посети археологическите изследвания на късноантичната вила в землището на софийското село Мировяне. На място кметът прегледа направените археологически изследвания, беседва с археолога доктор Иво Чолаков от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките. На терена на разкритите жилищни и икономически постройки са открити разнородни археологически материали като керамични съдове, принадлежности, керамични лампи и железни принадлежности, както и каменен хаван и други, оповестиха от пресцентъра на Столична община.

Проучването на хилядолетната история на София и разкриването на културно-историческото завещание на града е значима наша политика, която продължаваме, сподели кметът Фандъкова.

Проучването се реализират с поддръжката на стратегия „ Култура “ на Столична община и през този археологически сезон. Ръководи се от теоретичен екип на Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките, с началник гл. ас. доктор Иво Чолаков и заместител теоретичен началник гл. ас. доктор Милена Райчева. В работата са взели участие и студенти от компетентност „ Археология “ от СУ „ Св. Климент Охридски “.

Късноантичната вила край с. Мировяне е зародила след 378 година сл. Христа, близо век след одобряването на Сердика като един от значимите имперски центрове на Балканите. След 395 година при евентуална вражеска офанзива, комплексът е опожарен. След 408 година част от стопанството е оградено с солидна стена. След 457 година постройките претърпяват провали и обитаването на комплекса завършва. Вилата съставлява индустриален център и източник на първични материали и земеделска продукция за античната Сердика и околните селища.

През този сезон реставраторите са направили консервационно-реставрационни действия на част от разкритите досега археологически структури. Наред с това, продължиха и археологическите изследвания за доизясняване на архитектурния проект и хронологията на вилата, заяви ръководителят на екипа.

Проведени са и открити уроци и „ Дни на отворените порти “ за възпитаници от три столични учебни заведения. Те са посетили археологическите изследвания на място, където са обособени разнообразни постове за посещаване – „ Архитектура “; „ Находки “; „ Керамика и скотски кости “; „ Металдетектор “; „ Документация “ и „ Археологическа процедура “. На място децата са осведомени с полевата работа на археолозите като измерването на дистанции и дълбочина; обработка на находки; работа с металдетектор и разнообразни принадлежности.

На територията на късноантичния комплекс са извършени просветителни игри, а за работа в клас са раздадени викторини с награди.
Предстои Столична община да внесе искане до Министерство на културата за установяване статута на обекта, неговите граници и режими за запазване.

С поддръжката на столичната стратегия „ Култура “ са извършени археологически изследвания на над 10 археологически обекта като Западната врата на Сердика, Триъгълната кула на крепостната стена, постройка под пл. “Света Неделя “, археология на метростанция „ Сердика “, неолитното населено място „ Слатина “, Буховски манастир „ Св.Мария Магдалина “, крепостта „ Урвич “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР