София и Лондон препотвърдиха стратегическия характер на двустранните си отношения

...
София и Лондон препотвърдиха стратегическия характер на двустранните си отношения
Коментари Харесай

София и Лондон ще интегрират заедно Западните Балкани

София и Лондон препотвърдиха стратегическия темперамент на двустранните си връзки в това число в областта на защитата и сигурността и ще работят дружно за европейска вероятност, непоклатимост и разцвет на Западните Балкани. За това се договориха първите дипломати на България и Обединеното кралство - Екатерина Захариева и Борис Джонсън, които разговаряха през днешния ден.
Захариева е на двудневно работно посещаване в Обединеното кралство. България ще провежда среща на върха за Западните Балкани през май 2018 година по време на своето Председателство на Съвета на Европейски Съюз, а няколко месеца по-късно Лондон ще семейства среща на страните на Берлинския развой.
Борис Джонсън даже духовито даде име на взаимните старания на двете столици по отношение на Западните Балкани - процесът “От София до Лондон”.
“Важно е освен за България, само че и за Европа нашите сътрудници и другари от Западните Балкани да са постоянни - съобщи Захариева пред Джонсън. - Посетих пет от шестте страни, идната седмица ще съм и в Косово. Всички са стимулирани. Моето обръщение към тях бе да употребяват момента, че пет страни, подкрепящи разширението, ще ръководят една след друга Съвета. В същото време обаче би трябвало да си напишат и домашното.”
Захариева означи още, че ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и висшият представител Федерика Могерини към този момент недвусмислено поддържаха разширението.
“Сигурен съм, че Председателството ви ще бъде доста сполучливо. Това, което вършиме в Западните Балкани, е доста значимо за нас и ви поддържаме. Трябва да има евроатлантическа вероятност за тези страни. Нека да координираме дейностите си”, прикани и Борис Джонсън.
“За всяка една страна би трябвало да има проект за присъединение. Нашият опит демонстрира, че хората на Балканите не желаят да бъдат повече разграничени. Колкото по-дълго продължава интеграционният развой, толкоз повече опасности има да се усили демотивацията”, посочи Захариева.
И двете страни се сплотиха, че присъединението на страните от Западните Балкани би трябвало да е въз основата на личните заслуги. Междувременно те би трябвало да бъдат подкрепени за възстановяване на свързаността във всички аспекти, сплотиха се двамата министри.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР