София. Гражданите и бизнесът ще бъдат в центъра на административното

...
София. Гражданите и бизнесът ще бъдат в центъра на административното
Коментари Харесай

Министър Божидар Божанов: Гражданите и бизнесът ще бъдат в центъра на административното обслужване

София. Гражданите и бизнесът ще бъдат в центъра на административното обслужване, което досега към момента не се е случило. Продължаваме да бъдем куриери сред обособените администрации и ние ще променим този фокус в посока на ефикасна и работеща администрация. Това разгласи министърът на електронното ръководство Божидар Божанов, по време на среща с медиите, на която открои най-важните цели пред електронното ръководство, залегнали напълно в съдружното съглашение, оповестиха от пресцентъра на Държавна организация „ Електронно ръководство “ .

„ Един от тях е електронната идентификация. Ще се работи в посока на основаване на комфортно, елементарно и гратис средство за жителите и бизнесът при потреблението на е-услуги.
Регистровата промяна и политиката за водене на регистри - Регистровата организация няма да бъде на послушание на министъра на електронното ръководство, с цел да има разделяне сред политиката и контрола върху регистрите.
Оперативна съгласуемост – системите в обособените администрации да са съвместими и да си приказват по сред си.
Отворените данни и прозрачността като цяло – всички регистри да са обществени, а данните им да бъдат налични. Между съдружните сътрудници е контрактувано регистърът за електронни бюджетни разплащания СЕБРА да стане обществен.
Киберсигурността да е основна, с цел да има сигурни електронни системи, на които жителите да се доверяват. Това ще е поръчител за дейно електронно ръководство “, допълват от Агенцията.

Като една от краткосрочните ограничения, министър Божанов уточни основаване на пилотна система за е-идентификация през мобилен телефон, като персоналната карта с вграден чип остава приоритет; отпадане на най-често употребяваните удостоверения, като тези за липса на отговорности, за фамилно положение; отпадане на печати, стикери и талони; оптимизация на процедури, които тормозят жителите и бизнеса, като регистрация на автомобил в КАТ, електронно подаване на документи за строителни позволения.

В дълготраен проект, министър Божидар Божанов открои унищожаване на до 80 % от административната тежест посредством електронизиране на всички удостоверителни услуги и заменянето им като вътрешни услуги сред администрациите; надграждане на основни регистри като Национална база на популацията – ЕСГРАОН с нови функционалности и удобства; доизграждане на Националната здравна осведомителна система; електронизиране на основни регистри в страната, обединени в централизирана система; надграждане на Държавния хибриден частен облак, като главната инфраструктура на електронното ръководство.

В новото министерство на електронното ръководство влизат Държавна организация „ Електронно ръководство “, дирекция „ Информационни технологии “ от Министерство на превоза и известията и Информационно обслужване, което ще бъде под ръководството на министър Божанов.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР