София. Главна дирекция Изпълнение на наказанията“ изготвя нови правила за

...
София. Главна дирекция Изпълнение на наказанията“ изготвя нови правила за
Коментари Харесай

Подготвят се нови правила за конвоирането на затворници

София. Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ изготвя нови правила за конвоиране на лицата, лишени от независимост. Това заяви на брифинг пред Централния софийски затвор шефът на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ основен комисар Васил Миладинов. До решението се стигна, откакто някогашният кмет на столичния регион „ Младост “ Десислава Иванчева бе призната с окови в болница на 1 август за детайлни проучвания поради израстък на хипофизата, който има от към две години. След изписването ѝ от болничното заведение, бе публикувана фотография, на която е с белезници на краката. Главен комисар Миладинов съобщи, че фотографията, която се разяснява в публичното пространство, на която Иванчева е с вериги на краката, е остаряла. Той посочи, че по негова заповед е основана комисия, която изготвя новите правила, които ще бъдат одобрени от министъра на правораздаването - Цецка Цачева, откакто бъдат подготвени. Миладинов уточни още, че до края на седмицата новите правила ще излязат, само че не се знае тъкмо по кое време ще бъдат прегледани от Министерството на правораздаването. Той разяснява, че старите правила за конвоиране, са свързани с разнообразни бягства на лишени от независимост лица и са въведени, с цел да няма сходни обстановки. На въпрос за какво Иванчева е била с вериги в съда, а от проведената незаконна група на Димитър Желязков–Очите, през днешния ден не са били с такива окови, той отговори, че не може да даде информация за този случай.
" В множеството затвори има правила, които се дефинират на база оценка на риска за всеки обособен случай “, посочи той. Веселин Миладинов съобщи също, че тази заран при изписването на някогашния кмет на регион „ Младост “ Десислава Иванчева от болничното заведение и връщането ѝ още веднъж в ареста, са били спазвани всички човешки права и тя е излязла без белезници от здравното заведение.
По-рано юристът на Десислава Иванчева, Димитър Марковски изясни пред публицисти, че сега тя се намира в постройката на Специализираната прокуратура без вериги на краката. „ Абсурдно е жена, която е 40 кг с мокри облекла, да бъде оставена с окови на краката “, разяснява адв. Марковски. Той уточни, че досега тя е била настанена в болничния стационар на болничното заведение към Софийския затвор. По думите му е било разрешено да се извърши ядреномагнитен резонанс, което прави чест на прокуратурата. Според него с това проучване ще се види дали туморът на хипофизната жлеза е повишен. Адвокатът уточни, че следва до 15 август да се срещнат с обвиняванията по делото и по-късно ще има право на претенции за доказателства и възражения. Прокуратурата обаче ще реши кое е основателно и кое – не. Той разяснява, че откакто се е вдигал звук в медиите, прангите са били свалени от краката на Иванчева и тя е ходила на проучвания без тях.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР