София. Европейската комисия прие забрана за употребата на титанов диоксид

...
София. Европейската комисия прие забрана за употребата на титанов диоксид
Коментари Харесай

Европейската комисия прие забрана за употребата на титанов диоксид като добавка в храните

София. Европейската комисия одобри възбрана за използването на титанов диоксид като добавка в храните (E171), съожщиха от пресцентъра на Европейска комисия . Забраната ще се ползва след шестмесечен временен интервал. Това значи, че от това лято тази добавка към този момент не следва да се прибавя към питателните артикули.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните, съобщи: „ Безопасността на храната, която употребяват нашите жители, и тяхното здраве не подлежат на договаряния. Ето за какво подсигуряваме непоколебим и непрестанен надзор на най-високите стандарти за сигурност за потребителите. Важно е с тази активност да се подсигурява, че единствено безвредни субстанции, подкрепени от солидни научни доказателства, доближават до нашата софра. С днешната възбрана отстраняваме хранителна добавка, която към този момент не се смята за безвредна. Разчитам на органите на страните членки да си сътрудничат, с цел да подсигуряват, че стопанските субекти в хранителната индустрия ще прекратят използването на E171 в храните. “

Титановият диоксид се употребява, с цел да се придаде бял цвят на доста храни — от тестени и сладкарски произведения и крема сирена до супи, сосове, салатен дресинг и хранителни добавки. Държавите членки единомислещо поддържаха предлагането на Комисията, показано предходната есен. То се основава на научно мнение на Европейския орган за сигурност на храните, който стигна до заключението, че E171 към този момент не може да се смята за безвреден, когато се употребява като добавка в храните.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР