София. ЕНП настоява цифровото зелено удостоверение, с което Европейската комисия

...
София. ЕНП настоява цифровото зелено удостоверение, с което Европейската комисия
Коментари Харесай

Евродепутатът Емил Радев: ЕНП настоява за цифрово зелено удостоверение и за хората с антитела срещу COVID-19

София. ЕНП упорства цифровото зелено уверение, с което Европейската комисия предлага да се улесни безвредното свободно придвижване на жителите в Европейски Съюз по време на пандемията, да може да се издава и за преболедувалите на крайник COVID-19, с налични антитела. Това осведоми на брифинг, проведен от Бюрото на Европейския парламент (ЕП) в България, евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, оповестиха от пресофиса на евродепутата .

Предложението на Европейска комисия на този стадий планува удостоверението да потвърждава, че обещано лице е било имунизирано, че е получило негативен тест за COVID-19 или е преболедувало вируса след позитивен резултат от PCR тест или позитивен бърз антигенен тест. Предстои в сряда Екологичен потенциал да се произнесе дали да бъдат включени и хората с тест за съществуване на антитела, въз основа на какви лабораторни проучвания ще се издават удостоверенията, какви периоди ще важат за обособените случаи и прочие

„ Европейска комисия да вземем за пример планува оптималният интервал на удостоверенията за преболедувалите да е 180 дни. Конкретните правила, които ще се гласоподават обаче, след това могат да бъдат поправени за да се отразят всички нови научни доказателства. Окончателните разпореждания ще са ясни след привършване на тристранните договаряния ”, изясни Емил Радев. Очаква се при задвижената ускорена процедура финалните текстове да бъдат признати през юни, с цел да може цифровото зелено уверение да влезе в действие още при започване на летния сезон. „ Така улеснявайки пътуванията, ще подпомогнем туризма и икономическото възобновяване на Европа ”, съобщи българският евродeпутат.

Той осведоми, че удостоверенията ще се издават от държавите-членки в електронен формат или на книжен притежател. Европейска комисия планува и при двете версии оперативно съчетаем баркод, който ще съдържа нужната основна информация, както и дигитален автограф, гарантиращ достоверността на удостоверението. Информацията в него ще бъде налична на формалния език в държавата-членка, където е публикуван документът, а също и на британски език.

„ Според предлагането на Европейска комисия за имунизираните жители на Европейски Съюз държавите-членки ще бъдат задължени да одобряват имунизациите, утвърдени от Европейската организация по медикаментите, като в това време на национално равнище ще имат независимост да одобряват и други ваксини. Ако някой е имунизиран с артикул, който не е утвърден на европейско равнище, преди да пътува за дадена страна, ще би трябвало да ревизира дали тя приема поставената ваксина. За тези европейски жители, които са имунизирани в трети страни, предлагането планува опцията за издаване на аналогово европейско уверение, при изискване че държавата-членка получи нужната информация, доказваща слагането на ваксина ”, изясни Емил Радев.

„ Предложеното уверение не трябва да се бърка с паспорт. Това дали имате или не въпросния документ, не трансформира вашите права за свободно придвижване. Иначе казано, в случай че нямате такова уверение, най-вероятно ще би трябвало да пътувате с тест в ръка, който ще бъде проверяван по-щателно на границата поради възможни фалшификации ”, уточни Радев.

Що се отнася до географския обсег на цифровото зелено уверение, то може да влезе в приложимост, с изключение на в държавите-членки на Европейски Съюз, и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария. Освен това, ще бъде отворено и за начинания, разработвани на международно ниво.

В отговор на журналистическите въпроси Емил Радев добави, че удостоверенията ще могат да се издават от болница, лаборатория или здравен орган, който разполага със собствен личен дигитален ключ за автограф. Европейска комисия пък ще сътвори портал, през който всички подписи, съхранявани в сигурна база данни в държавите-членки, да могат да бъдат проверявани.

„ Чуват се опасения по отношение на вероятното потребление на документа отвън свободното придвижване на хора. Нека е ясно: в този тип предлагането не основава правно съображение за приложения, разнообразни от свободното придвижване. Зеленото уверение е в цялостно сходство с регламента за отбрана на персоналните данни, като това е доказано със мнение и от Европейския контролен орган по отбрана на данните и от Европейския комитет по отбрана на данните ”, посочи Емил Радев.

„ Очакванията към този документ са огромни, само че дано да не се заблуждаваме, че ще реши всичките ни проблеми. В правенето на това предложение е взета поради актуалната обстановка на научна неустановеност, обвързвана с продължителността и типа на имунитета на имунизираните или преболедувалите ”, разяснява още евродепутатът и посочи, че решенията, които ще се вземат по отношение на медицинските аспекти, би трябвало да са основани на настоящите експертни позиции.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР