София Диша е мултижанров фестивал за градска култура, който всяка

...
София Диша е мултижанров фестивал за градска култура, който всяка
Коментари Харесай

100 % българска вълна

София Диша е мултижанров фестивал за градска просвета, който всяка година освобождава няколко централни улици и булеварди от градско придвижване, с цел да направи място за културата и срещите на хората в града. Там е и мястото за среща с български художници, актьори и дизайнери. Представяме ви Lambent - фамилен български бранд за ръчно направени килими, които са направени от 100 % българска вълна, с техниката плъстене – антична текстилна техника. Lambent започва през септември 2015 –та и зад марката  стоят майка и щерка. Името LAMBENT значи мек, само че се свързва с " LAMB " - агънце на британски и AMBIENTE - заобикаляща ни среда от италиански.  Вълната, с която се създава всеки от килим на Lambent е българска, което е значим подробност за марката, тъй като задачата му е да поддържа и локално направените материали. Вълната има неповторими свойства, а структурата на вълненото влакно няма аналог в природата. За да се стигне до плъстенето, вълната изминава дълъг път и труд на доста хора.

Ние сме... Таня и Нуша, майка и щерка, другари, търсещи и откриващи красивото към нас, вдъхновението от природата, основали с доста обич марката.  Най-хубавото е, че за нас Lambent не е работа, а ентусиазъм. Затова ни се желае да се възприемаме като феи, които се стараят да носят обич, уют и топлота в домовете на хората. Разбира се всяка от нас си има своето професионално занятие в по-голямата част от всекидневието. В свободното ни време съзерцаваме света, черпим хрумвания от природата, четем, готвим вкусни неща и се радваме на мига независимост. За страдание все по малко от свободното си време прекарваме дружно, тъй като не живеем в един град. Мечтаем да срещаме положителни хора, да учим от тях, да има повече позитивност.  Скоро научихме, че вълната и зеблото могат да бъдат неповторима композиция. Плод на този опит за нас е един от килимите в новата ни сбирка " Натурално ". Искаме да променим доста неща. Вярваме, че го вършим с дребни крачки, дребни жестове и с усмивка.

От какъв брой време съществува Lambent?
Скоро ще честваме първата му година. Появи се някак естествено, неслучайно, събра ни по друг метод към нещо вдъхновяващо. Понякога не можем да повярваме, че сбъднахме тази фантазия точно по този метод. Радваме се, че сътворяваме нещо красиво, което носи уют и полъха на един античен поминък. За тази година натрупахме доста позитивни страсти от срещите с хора, за които сме основали килими, от първата ни галерия, от хубавите думи на хора, които ни пишат, че са въодушевени от килимите ни.

Има ли пазар за продуктите ви тук, а на открито?
Предизвикателство е да правиш нещо, което малко хора в България вършат или то не по този метод. Още повече, че в днешно време малко хора знаят нещо за плъстенето като техника, даже за вълната като качества. Както всяко изкуство, от време на време е мъчно то да бъде преведено на по-разбираем, всеобщ език. Но за благополучие това не е и нашето предпочитание. Lambent е дребен фамилен бранд и нямаме упоритостите той да се трансформира в бизнес. Бихме желали постоянно да можем да посвещаваме време на всеки артикул, на всеки клиент и целият развой да е специфичен. Виждаме по какъв начин това се прави оценка от хората, за които сътворяваме килими и това ни прави щастливи.

Към момента сме се концентрирали върху българските клиенти, само че мислим и в други направления. Опитваме се да представяме килимите в разнообразни пространства - магазини, с помощта на наши сътрудници. Вече има наши килими и отвън България и се  радваме, че чужденците правят оценка дизайна и направата ни. Развиваме марката с изключение на посредством обществените мрежи и посредством канали като Etsy, Pinterest, Vimeo, където можем да доближаваме до други пазари и задгранични клиенти.

За една година следим и развой, при който хората стартират да търсят от ден на ден ръчната направа, да желаят да имат нещо неповторимо, да търсят българската традиция в основаването на продуктите, да ценят качествата на материите, които избират. Това ни радва, тъй като Lambent съчетава всичко това.

Решихме да развиваме и модела  " Направи си самичък “, чрез който всеки може да взе участие в процеса по основаване на дизайн на неговия килим. Така сме по-сигурни, че килимът е освен неповторим, а и основан особено за неговото пространство.

Има ли български жанр, обичаи в направата на нетъканите вълнени килими от вълнени плъсти, оказал въздействие в работата ви?
В плъстенето не се употребяват специфични технологии и машини. Трябват: вълна, топла вода и сапун. И здрави ръце. И доста обич. И предпочитание да рисуваш с вълната. Процесът най-общо казано се състои в редене на вълната,създаване на шарката, мокрене с вода. И тогава стартира плъстенето, при което с ръце помагаш на вълнените нишки да се доближават едно към друго, посредством валяне. Следва време за изсушаване на килима.

В България има доста остарели обичаи в този поминък и ние се въодушевяваме от старите майстори. Преди да създадем бранда се докоснахме до хора, които към този момент са завладени от магията на плъстенето и основават разнообразни артикули от вълна. Смелото решение беше да изберем килима като главен артикул, които Lambent ще показва. Процесът по основаването му е дълъг и трудоемък, от време на време дни натоварен труд.

За нас килимът е топлината на един дом по този начин, както огъня. Килим се прави мъчно с такава техника и за нас е предизвикателство. Това, че никой не ни е показвал по какъв начин се основава плъстен килим, трансформира процеса в тръпка. Така откривахме тайната на плъстенето малко по малко.

Има ли актьори, с които желаете да  работите - няколко имена, които ви въодушевяват?
Засега се доверяваме на едната от нас - създателя на килимите - Татяна, само че обсъждаме дизайна на всеки артикул по сред си. Имаме хрумвания да работим с български дизайнери за основаването на една от идващите ни сбирки килими, тъй като имаме вяра, че сходно взаимоотношение ще донесе нещо неповторимо. Надявам се скоро да покажем новите ни планове в тази посока.

От скоро стартирахме графа в блога ни, в която описваме за международно известни създатели, които работят с тази техника и основават разнообразни артикули. Идеята ни е да ги представяме на българската аудитория и да демонстрираме разнообразни гледни точки на плсътенето, тъй като то е необятна опция да създаваш артикули от облекла, през украса, до арт съоръжения. Така целим да предизвикваме въображението и разширяваме визията за опциите на техниката. Например Christian Juhl и неговите столове с плъстена вълна или холандката BeatriceWaanders и смелите й дизайнерски артикули.

Какви са новите хрумвания свързани с направата на ръчни килими, които смятате да развиете?
С новата сбирка на Lambent, която ще представим за първи път на фестивала " София диша ", ще покажем неповторими комбинации за направа на килим от вълна и зебло, още веднъж с техника плъстене. Мислим и за други смели опити за съчетаване на вълната с разнообразни материи, подобаващи за подова постеля.

През последните два месеца имахме опцията да създадем специфични планове за одеяло и постеля за йога, което ни предизвика да мислим и в тези направления за основаване на други артикули.

Защо решихте да участвате на София Диша?
Харесваме атмосферата, опцията да общуваш с хубави хора, да показваш разнообразни планове и артикули, основани в България, да видиш градската среда през друга призма. Ние посещаваме фестивала съвсем от самото му начало и виждаме измененията всяка година. Много се радваме за новия образ на фестивала това лято, на новите местоположения с  повече пространство, за подбора на доста нови планове и марки, за обособените зони, които насочват публиката по ползи. Вече подготвихме концепцията за нашето показване и нямаме самообладание да се забележим с посетителите на фестивала, да получим тяхната противоположна връзка за новата ни сбирка, да се забавляваме. Радваме се за опцията да бъдем част от това градско премеждие.

Щандът на Lambent  ще откриете по време на София Диша, на 21 август, на ул. „ княз Александър I “ в Базарната зона, от 16:00 до 22:00 ч.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР