София. БСП настоява за промени в Закона за публичните финанси,

...
София. БСП настоява за промени в Закона за публичните финанси,
Коментари Харесай

Георги Гьоков: БСП предлага законопроект за прекратяване на харченето на държавни пари от прозореца на джипката

София. " Българска социалистическа партия упорства за промени в Закона за обществените финанси, с които да бъде прекъсната сегашната порочна процедура, наложена от ръководството на ГЕРБ - държавният бюджет да се харчи без глобата на Народното събрание. Не си припомням някое друго държавно управление толкоз да е нарушавало това предписание, колкото ГЕРБ в последните години и изключително неотдавна около предизборната акцията. Борисов раздаде от прозореца на джипката към 5 милиарда леве. Ето това предлагаме да се промени с нашия законопроект и чакаме поддръжка от всички обединения, оповестили се за промяна на модела " Борисов ". Това съобщи националният представител от Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Георги Гьоков в предаването " Денят ON AIR ", оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия .

" Когато ГЕРБ върнат мандата за сформиране на държавно управление, тъй като нямат поддръжка, ще пристигна ред и отговорност на втората парламентарна мощ - " ИТН ", да предложи кабинет. За мен обаче е съмнително мълчанието на представителите на групировката. Странно е, че отхвърлят поддръжка от всички, в случай че нямат болшинство за сформиране на държавно управление без поддръжката на Българска социалистическа партия. Така че считам техните изявления за много екзотични, само че не и виновни и държавнически ", разяснява депутатът от левицата.

В ефира на България ON AIR Гьоков напомни, че предишното лято доста депутати и представители на Българска социалистическа партия са участвали на антиправителствените митинги, само че още тогава се е взело решение да не бъдат правени опита за оглавяване.
" Хората непринудено излязоха да стачкуват и не беше вярно да бъдат политизирани. Въпреки това видяхме, че няколко партии сполучливо яхнаха националното недоволството и в този момент даже са в Народното събрание ", уточни той.

Георги Гьоков разяснява и някои от предложенията за промени в Изборния кодекс. " Българска социалистическа партия е " за " и на няколко пъти предлага въвеждането на 100% машинно гласоподаване. Мажоритарният избор в два тура, съгласно мен, е изцяло неупотребим в България. При такава система в Народното събрание, както и доста анализатори вярно показват, ще има две или три партии, от които едната ще бъде безусловно преобладаваща, а друга ще получи мандатите се на етническа основа. Затова с право се отхвърли това предложение ", уточни той.

Според Гьоков намаляването или прекъсването на държавната дотация за политическите партии ще попречи на естественото действие на партиите и ще ги принуди да търсят друго, нерегламентирано финансиране, което ще усили техните зависимости.
" Затова и Българска социалистическа партия настояваме за безспорна бистрота на финансирането на партиите - освен от държавната дотация, само че и финансирането от други източници да излезе на ярко ", акцентира депутатът.
" Ако третият мандат за сформиране на държавно управление стигне до Българска социалистическа партия, ще се събере Националният съвет на партията и ще се вземе групово решение ", сподели още Георги Гьоков.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР