София. България и Русия подписаха Протокол за изменение и допълнение

...
София. България и Русия подписаха Протокол за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Промени в Договора за социална сигурност между България и Русия облекчават отпускането на пенсии за граждани на двете страни

София. България и Русия подписаха Протокол за изменение и допълнение на Договора за обществена сигурност сред двете страни. С измененията се резервира опцията за придобиване на обществени права от жителите, работили или живели на територията на двете страни, като в същото време се позволяват зародили на практика проблеми от досегашното приложение на документа. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на труда и обществената политика .
Протоколът беше подписан от министъра на труда и обществената политика Бисер Петков и Максим Топилин, министър на труда и обществената отбрана на Руската федерация. Двамата подписаха и Протокол за изменение и допълнение на Споразумението за използване на Договора за обществена сигурност.
Направените промени ще облекчат процедурата за разпределяне на съветски пенсии за българи и противоположното. При преценка на правото на пенсия България и Русия ще могат да зачитат застрахователен стаж, добит в трети страни, с които имат подписан интернационален контракт. По този метод се уголемява закрилата за обезпечените лица и се дава опция те да придобият право на пенсия в случаите на недостигащ застрахователен стаж.
С цел възстановяване на контрола върху изплащането на пенсиите и компенсациите България и Русия ще обменят информация за упражняваната трудова активност от хората, получаващи пенсия и годишно ще дават описи на лицата, които получават пенсии по Договора за обществена сигурност. Детайлно се регламентира и методът за преизчисляването на пенсиите, отпуснати до влизане на документа в действие. Изрично се планува да се резервира размерът на пенсията, отпусната преди влизане в действие на Договора, в случай че той е по-благоприятен.
Договорът за обществена сигурност сред България и Русия се извършва от 2010 година С него се подсигуряват обществените права на към 300 000 български жители, живели и работили на територията на някогашния Съюз на съветските социалистически републики и днешна Русия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР