Сочи. Проектът АЕЦ Белене“ е от стратегическо значение за региона

...
Сочи. Проектът АЕЦ Белене“ е от стратегическо значение за региона
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова: Разглеждаме проекта АЕЦ „Белене“ като регионален за Югоизточна Европа България и Сърбия ще си сътрудничат в областта на ядрената енергетика

Сочи. „ Проектът АЕЦ „ Белене “ е от стратегическо значение за района на Югоизточна Европа “. Това сподели енергийният министър Теменужка Петкова по време на XI-я Международен конгрес „ Атомекспо 2019 “, който се организира в град Сочи, Русия. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката . Освен до фирмите, показали първичен интерес към плана, покана за присъединяване в процедурата за избор на стратегически вложител е изпратена и до Република Северна Македония, Република Сърбия и Република Черна гора, разясни Петкова.
В рамките на визитата си в Русия енергийният министър беседва с министъра на нововъведенията и софтуерното развиване на Република Сърбия Ненад Попович. Двамата се сплотиха към нуждата да бъде стартирано съдействие сред България и Сърбия в региона на нуклеарната енергетика. Българската страна срещна сръбските си сътрудници със идващите стъпки по процедурата за избор на стратегически вложител на АЕЦ „ Белене ”.
Република Сърбия планува създаване на център за нуклеарна просвета, технологии и нововъведения, осведоми министър Попович. По време на срещата стана ясно, че сръбската страна демонстрира интерес да се запознае в елементи с плана за АЕЦ “Белене ”, който ще подтиква икономическото съдействие в района. Министър Попович акцентира, че неговата страна разчита на България да показа своя 40-годишен опит в сполучливото развиване на атомната енергетика.
Министър Теменужка Петкова беседва в Сочи и с Фредерик Леливър, старши вицепрезидент на френската компания „ Фраматом “. По време на диалога той удостовери, че компанията изготвя документи за присъединяване в процедурата за избор на стратегически вложител по плана „ Белене “. След оповестяването й в средата на месец март, през май следва публикуването на документите в Официален вестник на Европейската комисия. В момента материалите се превеждат на всички двадесет езика на общността. От датата на публикуването на обявата в Официален вестник тече период от 90 дни, в който претендентите могат да подадат нужната документи. Според министър Петкова, индикативният период да бъде структуриран планът и да бъде определен стратегически вложител, е дванадесет месеца. До половин година се чака и да бъде довършено лицензирането на избрани действия по плана, сподели още Петкова. По думите на Фредерик Леливър, сега френската компания прецизира обсега на дейностите, които би могла да извършва по плана „ Белене “.
Министър Петкова и Фредерик Леливър разискаха и създаването на пътна карта за съдействие в региона на нуклеарната енергетика сред България и Франция.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР