Собствениците на терени в междублокови пространства да бъдат компенсирани със

...
Собствениците на терени в междублокови пространства да бъдат компенсирани със
Коментари Харесай

Строители предлагат решение на проблеми с терените

Собствениците на терени в междублокови пространства да бъдат обезщетени със прилежащи контролирани имоти Друг метод за решение на казуса е строителството на калкан към към този момент съществуващите здания, оферират от Асоциацията Строителните бизнесмени упорстват за регламентиране на парцелите с напълно северно ревю, които сега не могат да бъдат жилища
Собствениците на парцели в междублокови пространства да имат опция за отплата или подмяна с други терени в съседство или със аграрни земи, с опция за застрояване. Това ще ограничи напрежението сред жителите и строителните бизнесмени, като резервира правото на притежателите да употребяват и устроят терените си. За тези промени упорстват членовете на Националната асоциация на строителните бизнесмени. Организацията сплотява над 20 одобрени строително-инвестиционни компании, опериращи най-вече на територията на Столична община.

„ Страхът от превръщането на междублоковите пространства в строителна площадка е залегнал в съзнанието на жителите на съвсем всички квартали. Нашето предложение е този проблем да бъде решен посредством подобаващи други възможности за тези пространства, с цел да се запазят правата на притежателите им, като в същото време се подсигурява спокойствието на живущите. Това може да стане и посредством контролиране на имоти, позволяващи изместване на парцелите по калканите на съществуващите блокове. По този метод входовете на комплексите ще се усилят, без да се нарушава концепцията на постройките “, разяснява Александър Ваклин, член на НАСП.

По думите му е вероятен и вид, при който страната изплаща на притежателите цената на проблематичните парцели, тъй като точно тя е органът, който е върнал правото им на благосъстоятелност, само че не разрешава то да бъде осъществено.

Членовете на НАСП упорстват за промени при регламентирането на жилищни и нежилищни здания. В момента регулацията разрешава жилищни парцели в смесени здания на процедура да се построяват с по-малки отстояния, каквито са разрешени при другите видове строителство.

„ Ще работим дружно със образуваната към този момент по самодейност на Столична община група от УАСГ за вземане предвид на отстоянията сред новопроектираните здания и близките обекти. За да се реализира хармонична среда с добра инфраструктурна обезпеченост, е значимо в този развой да се вземат поради размерите на парцелите и улиците, а приходите от строителството да се влагат в облагородяване на заобикалящата среда. И несъмнено, тези промени би трябвало да се приложат в условията за компактност на застрояването “, споделя Йордан Тарашманов, член на УС на НАСП.

Сред въпросите с належаща потребност от решение е също регламентирането на парцелите с напълно северно ревю. В момента наредбите не разрешават жилища с ревю напълно на север, североизток или северозапад. От организацията работят по оферти за корекции в Закона за устройство на териториите – член 32 за дистанцията сред жилищните здания, и Наредба №7 – за ревюто на жилищните парцели.

Пазарът на нови жилища

Спад на броя подписани покупко-продажби през 2020 година, при постоянни цени, предвиждат от Асоциацията. Строителните бизнесмени чакат повишаването на новите жилища да бъде минимално – сред 3% и 5%, какъвто бе и растежът през отминаващата 2019-а. Въпреки високата интензивност на купувачите през последните години, мощно евентуално е размерът на покупките да намалее с до 15%.

„ Макар профилът на клиентите да е без основна разлика – млади фамилии, търсещи първо жилище, виждаме смяна в държанието им. Процесът по покупка става по-дълъг, организират се повече огледи, договарянията са интензивни. Търсят се разнообразни благоприятни условия за предоговаряне на изискванията, като отстъпки и еластичност в схемите за погашение “, прецизира Асен Чавдаров, член на УС.

Увеличават се покупките на жилища с банков заем, регистрират от НАСП. Достъпните заеми и преференциалните условия притеглят клиенти, които не разполагат с цялата сума, само че имат постоянни приходи. „ Можем да обособим два вида купувачи с заем – едните разчитат главно на заема с минимално самоучастие в договорката към 20%, а другите разполагат с повече спестявания и покриват над 60% от цената на парцела сами “, добавя Асен Чавдаров.

Практика на някои от клиентите, които имат лично жилище и възнамеряват покупката на ново, е да ипотекират остарелия си апартамент, употребявайки сумата за покриване на част от договорката. След като се настанят в новото жилище, отдават остарялото чартърен. Средствата от наема употребяват за вноската по заема и откакто изплатят ипотеката, към този момент разполагат с две жилища.

Членовете на НАСП чакат повече подпомагане и дейна работа от новия екип на Столична община за възстановяване на строително-инвестиционната среда в града. „ Инициирането на законови промени, уреждащи проблемите със собствеността върху уличната регулацията, е измежду целите ни за идната година. Надяваме се дружно с екипа на Столична община да реализираме консенсус по отношение на регулаторни правила, ефикасни и за жителите, и за бизнеса “, сподели Красимир Шалев, член на УС.

От Асоциацията упорстват за въвеждане на електронно строително позволение, като една от най-съществените и належащи стъпки за облекчение на административната тежест. „ Дигитализацията на процесите ще улесни както нашата активност, по този начин и работата на администрацията. Излишната администрация затруднява реализирането на продуктите и забавя публичния оборот в толкоз основен за стопанската система бранш “, безапелационен е Георги Шопов, ръководител на НАСП.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР