Собственици на хотели във Варна и курортите предупреждават, че са

...
Собственици на хотели във Варна и курортите предупреждават, че са
Коментари Харесай

Хотели по морето рязко вдигат цените, за да не фалират

Собственици на хотели във Варна и курортите предизвестяват, че са застрашени от банкрути поради високите цени на тока. От началото на август разноските им за електричество са се нараснали тройно.

Хотелиерите са безапелационни, че фрапантното повишаване ще докара до скок и в цените на нощувките. Някои от тях към момента изчакват с вярата да получат помощ от страната, предава Българска национална телевизия. Други обаче към този момент са вдигнали цените с към 30%.

Собственикът на един от дребното целогодишно работещи хотели в курорта " Св. Св. Константин и Елена " край Варна Атанас Карагеоргиев е запазил цените на предлаганите услуги, макар фрапантното повишаване на тока. Макар че са като миналогодишните, отливът на туристи сега е огромен – в хотела има едвам 40 посетители.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Цената на тока за бизнеса лети в небесата. Индустрията сигна...

" Най-много ток бях плащал 2019 година, бях стигнал 12 000 лв. ток месечно. Сега е 31 000 лв. трети месец поред при доста по-малко претовареност ", жалва се той. Токът е измежду най-сериозните разноски в туристическия бизнес и би трябвало да бъде калкулиран в цената. Затова е единствено въпрос на време всички хотелиери да вдигнат цената на нощувките. Пакетите с включено изхранване ще се оскъпят още повече и поради повишаването на питателните артикули.

" Ние работим с авансово подписани контракти и цени. Цените са образувани в течение на сезона, те са такива каквито са, а посрещаме посетители, които са се записали преди 2, 3 и повече месеца. " – изяснява Карагеоргиев.

Проблем за хотелиерите е и предварителното заплащане на тока на свободния енергиен пазар. " Това първо ни слага в доста сложни условия, тъй като ние не разполагаме със свободни оборотни средства ", безапелационен бе хотелиерът. Въпреки тежката финансова рецесия в туризма, хотелът ще продължи да работи, безапелационен е притежателят му. Собствениците на хотели имат право на помощ от страната по мярката " 60 на 40 ", само че поради високите цени тя не е ефикасна.

Възможен излаз от рецесията е вложението в енергоспеспяващо съоръжение, което ще докара до внезапен спад в разхода на ток.

Хотелиерът бе безапелационен, че в случай че незабавно не бъдат взети ограничения от страната, високите цени на тока ще стопят приходите на хотелиерите от летния сезон и браншът още веднъж ще бъде изправен пред съществени финансови тествания.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР