Собственикът на колекцията, за която има съмнение, че съдържа фалшиви

...
Собственикът на колекцията, за която има съмнение, че съдържа фалшиви
Коментари Харесай

Собственикът на колекцията с фалшивите картини внася сигнал до главния прокурор

Собственикът на сбирката, за която има подозрение, че съдържа подправени творби на изкуството - Николай Неделчев, през днешния ден ще внесе сигнал до основния прокурор. Това заяви самият той в предаването " Култура. БГ ". Скандалът с копираните творби стана мотив за полемика за пазара на имитации у нас. От изложба " СтруктУра ", където се намира изложбата, разясниха, че узаконяването на творби не е тяхна задача.

След абсурда с творбите на изкуството, част от изложбата " Модернизъм и авангард " картините, за които има подозрения, че са фалишификати, към този момент са свалени от стените в изложба " Структура ". Те ще бъдат показани като доказателство на прокуратурата, а притежателят на сбирката ще подложи на експертиза и други произведения.
Николай Неделчев, притежател на сбирката: Колекционерите, които към този момент са пострадали, те не приказват. Масова процедура е, известно е. Този проблем избухна, тъй като аз направих нещо, което е очевидно и това стана забележим проблем.
3500 лева за 14 рисунки. Толкова е платил колекционерът Николай Неделчев за сякаш непознатите произведения на огромни български художници, измежду които и Сирак Скитник. За тях му загатнал реставраторът Стефан Белишки.
Стефан Белишки, реставратор: Аз не съм го съветвал да ги купува. Казах му, че могат да съставляват интерес за самия него като колекционер, само че той самият би трябвало да реши.
Копираните произведения станаха мотив за полемика за метода, по който се издават удостоверения за достоверност и за продължителността на процеса.
Мария Василева, изложба " Структура ": Не желая да се извинявам, с това че не сме имали време. Ние сме се позовали на документи и на обстоятелства - от една страна документите, които съпровождат работите, от друга - историите, легитимността на търговците, от които тези работи са закупени.
Но нашата задача не е била да сертифицираме творбите. Ние трябваше да създадем галерия от тези творби.

Проблемът с подправените творби на изкуството съществува на всички места по света.
гл. инсп. Ангел Папалезов, шеф бранш „ Културно-исторически полезности ", ГДНП: Реставраторски ателиета, художници, целейки бърза и лесна облага си разрешават да преподпишат картини, да основат безусловно нови творби на остарели създатели.
У нас едвам от началото на 2019 година има специфичен закон, който санкционира фалшификаторите. В случая с тази галерия обаче моралните вреди са надалеч по-големи от финансовите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР