Снощи във Виена се състоя австрийската премиера на българския филм

...
Снощи във Виена се състоя австрийската премиера на българския филм
Коментари Харесай

Филм за Кремиковци събра погледите във Виена

Снощи във Виена се състоя австрийската премиера на българския филм „ В сърцето на машината “. Прожекцията беше проведена от българското културно съдружие Vienna Sunday Cinema, представящо в Австрия нови български филми, изяви на музикални и културни дейци от България, съобщи Българска телеграфна агенция.

Действието във кино лентата се развива през 1978 година и споделя за смазващото всекидневие на работещи в Кремиковци пандизчии, получили тежки присъди за престъпни закононарушения. Група от тях се опълчва против надзирателите, управлението на пандиза и националната милиция поради  необикновена преживелица. Напрежението нараства, конфликтът на характерите е нечовечен, на тестване е изправен моралът на всеки участник. Във кино лентата се прокрадва и сантиментална нишка, която демонстрира, че всеки е посвоему хуманен, кадърен е да обича и мечтае. Потребността на единият от тях, малтретиран от съвестта си,  да направи доброта сублимира в нечовешка борба за освобождение на малко птиче.



Виена е двадесет и четвъртият град, в който филмът се прожектира преди премиерата му в България. Интересът и на българската, и на задграничната аудитория е незабравим. В някои от градовете са се състояли повече от една прожекции, задгранични компании за разпространяване на филми са показали интерес към новата българска творба със сценарист Борислав Захариев и режисьор Мартин Макариев. Сред напълно мъжкия актьорски състав се открояват имената на обичани на българската аудитория артисти, като  Христо Шопов, Юлиан Вергов,  Александър Сано, Ивайло Христов, Башар Рахал, Христо Петков, Стоян Дойчев и Владимир Зомбори.

Навсякъде по света филмът е посрещнат извънредно добре, споделя Александър Сано, един от създателите на кино лентата, участвал на прожекцията. Създателите са решили този път международно турне да предхожда българската премиера – жест към сънародниците в чужбина. След представянето му в София на 18 март филмът потегля по киносалоните на страната, ще взе участие и в програмата на 80 фестивала по света.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР