Снощи НАСА неочаквано загуби контакт с космическия кораб Орион, изстрелян

...
Снощи НАСА неочаквано загуби контакт с космическия кораб Орион, изстрелян
Коментари Харесай

НАСА загуби контакт с космическия кораб Орион! Защо?

Снощи НАСА ненадейно загуби контакт с галактическия транспортен съд Орион, изстрелян към Луната като част от задачата Артемис 1, съобщава НАСА.

Предаването на данни беше прекратено сред галактическия транспортен съд и контрола на задачата на НАСА в галактическия център Джонсън за съвсем час. Отбелязва се, че връзката с Орион не е можело да бъде възобновена от 1:09 до 1:56 сутринта.

Повредата породи, до момента в който чиновници на НАСА работели с информационен канал сред транспортното средство и набор от антени на Deep Space Network. Те дават отговор за връзката на кораба с наземния надзор.

В момента Orion продължава своето пътешестване до Луната и назад, което ще продължи 25,5 дни. Миналия понеделник галактическият транспортен съд направи сполучливо прехвръкване около Луната, по време на което НАСА планираше да загуби контакт с Орион за 34 минути, защото капсулата се озова на противоположната страна на спътника. Именно този полет стана най-близкият, само че в този момент апаратът е на път към най-далечната си орбита. Очаква се апаратът да навлезе в тази орбита на 25 ноември.

Що се отнася до зародилия проблем, НАСА към момента не може да назове тъкмо аргументите за него. Сега специалисти учат данните от устройството, получени преди и след повредата.

Отбелязва се, че казусът е решен от Центъра за ръководство на задачата на Земята, т.е. Орион не е отстранил казуса от своя страна. Данните, записани от Orion по време на прекъсването, ще бъдат деликатно проучени от експерти.

Като цяло връзката с устройството се стабилизира и НАСА не чака нови спирания. През последните 8 дни полет екипът на задачата към този момент е отстранил повече от дузина проблеми, свързани с устройството, само че нито един от тях не е сериозен.

Според ръководителя на задачата Artemis 1 Майк Сарафин, екипът към момента не е решил последния проблем.

В случай че останалата част от пътуването на Orion мине безпрепятствено, корабът ще се изправи пред най-голямото си тестване до момента. Става дума за нахлуване на апарата в земната атмосфера.

Успехът на тази задача би трябвало да проправи пътя за идната, Artemis 2, която ще има астронавт на борда. НАСА чака втората задача да започва в края на 2024 година

Припомняме, неотдавна НАСА сподели фотоси, направени от Орион по време на близкото му прехвръкване към Луната. Апаратът се намираше на разстояние 128 км от повърхността на спътника.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР