Снощи на Летище София кацна правителственият самолет, който евакуира от

...
Снощи на Летище София кацна правителственият самолет, който евакуира от
Коментари Харесай

Правителственият самолет прибра у нас 68 бежанци от Украйна

Снощи на Летище София кацна държавният аероплан, който изтегля от Молдова 68 души - българи и украинци, съобщи Българска национална телевизия.

Те бяха изведени от страната, откакто завърши визитата на външния ни министър Теодора Генчовска.

Кацналите у нас са най-вече майки с дребни деца. Те ще бъдат настанени в станцията на Министерството на защитата в Рибарица, изясни Генчовска.

Някои от евакуираните ще останат в България, търсейки филантропичен статут, други - ще транзитират към европейски страни като Германия.

От началото на войната в Украйна през Молдова са минали към половин милион бежанци. За първи път българското държавно управление отвори нов кулоар за избавление. На борда на държавния аероплан се качиха 68 украински жители, част от които са с български корени, заяви bTV.

11 месечната Алиса От Одеса потегли към България единствено с майка си.

„ За децата е доста ужасно, плашат се, плачат. Много е ужасно. Тръгнахме, с цел да спасим живота на това малко дребосъче “, споделя Оля.

Тя се надява в София да отседне при нейни родственици, само че Евгения и нейните три деца на 5, на 7 и 16 години ще преминат директно през България за Германия.

По-рано през вчерашния ден министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна с молдовдкия си сътрудник Николае Попеску.

За първи път беше стартирана концепцията за общи коридори сред България, Молдова и Румъния за приемане на бежанци.

Местните управляващи чакат финансова помощ за релокацията на бежанците, тъй като една трета от популацията на Молдова към този момент са бежанци. 90 на 100 от тях минават през столицата Кишинев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР