Снимки, направени от спътника за наблюдение на Земята Sentinel-2, показват

...
Снимки, направени от спътника за наблюдение на Земята Sentinel-2, показват
Коментари Харесай

След урагана Даниел: езера и реки се появиха в пустинята СНИМКИ от космоса

Снимки, направени от спътника за наблюдаване на Земята Sentinel-2, демонстрират мащаба на бедствието в Либия, породено от редкия средиземноморски вихър Даниел през последните няколко дни. Изображенията демонстрират краткотрайни езера и речни системи в пустинята, както и региони, които са били наводнени в крайбрежния град Дерна.

Миналата седмица редкият вихър Даниел се образува над Средиземно море и провокира рекордни количества превалявания, първо в Гърция и по-късно доближи Либия в Северна Африка. Близо до град Дерна няколко язовира бяха разрушени заради проливни дъждове, което докара до ужасни наводнения, пише Space. Поради това инфраструктурата на града претърпя обилни вреди, хиляди хора починаха, а доста остават в неопределеност.
 Либия, вихър, наводняване Снимки, направени от спътника за наблюдаване на Земята Sentinel-2, демонстрират мащаба на бедствието в Либия Снимка: space.com
Към 14 септември, както GlasNews вече писа, се появи информация, че в Либия може да са починали 18-20 хиляди души.

Според учени от университета в Рединг, Обединеното кралство, урагани като Даниел са относително рядко събитие, което се случва приблизително сред един и три пъти годишно. Но основно страните в западния средиземноморски район страдат от такива средиземноморски урагани. Затова учените бяха доста сюрпризирани, че ураганът се реалокира в Северна Африка. Това евентуално е разследване от изменението на климата на планетата.
 Либия, вихър, наводняване, Дерна Разрушеният град Дерна, Либия Снимка: space.com
Нови фотоси от космоса, направени от спътника Sentinel-2, демонстрират мащаба на наводненията в Либия и разрушенията, които донесоха. Тук ясно се виждат краткотрайни езера и речни системи, които са ситуирани в нормално необитаем терен.
 Либия, вихър, наводняване, Дерна Разрушеният град Дерна, Либия Снимка: space.com
Също по този начин изображения на следствията от урагана Даниел са направени от спътници на Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединени американски щати. Тези фотоси, направени през нощта, демонстрират степента на спиранията на електрозахранването след идването на урагана. Вижда се, че доста региони са останали без ток.
 Либия, вихър, наводняване Тези фотоси, направени през нощта, демонстрират степента на спиранията на електрозахранването след урагана. Снимка: space.com
Сателитите на американската компания Planet Labs снимаха подробни фотоси на разрушенията в град Дерна, появили се след урагана. Цели квартали бяха наводнени и доста къщи бяха разрушени.

Учените получиха и фотоси от космоса, направени от спътниците Sentinel-3 и Meteosat 11, на които се вижда по какъв начин ураганът Даниел бушува над пустинята Сахара.
 Либия, вихър, Африка Ураганът Даниел над Северна Африка Снимка: space.com
Пиковата мощ на урагана над Либия пристигна на 10 септември, пише Space, когато скоростта напразно доближи 80 км/ч. В същото време в същия ден в Либия падна рекордно количество дъжд - за 24 часа равнището на преваляванията доближи 414 мм.
 Либия, вихър, Африка Ураганът Даниел над Северна Африка Снимка: space.com
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР