Снимки на певицата Рут Колева, стъпила върху мраморния саркофаг, положен

...
Снимки на певицата Рут Колева, стъпила върху мраморния саркофаг, положен
Коментари Харесай

Рут Колева за скандала с паметника в Перущица: Не сме искали да накърним паметта на българските герои

Снимки на певицата Рут Колева, стъпила върху мраморния саркофаг, положен в чест на героите от Априлското въстание в Перущица разбуниха обществените мрежи. Кадрите са от паметника на трите генерации в града. Имаше много отрицателни мнения против певицата. Стигна се даже до там, че кметът на Перущица Мария Вълканова ще сезира прокуратурата за въпросната фотосесия. Припомняме, че паметникът е част от мемориален комплекс и черква в града, в които се обитава костница с останките на герои от въстанието.

Ето и позицията на Рут Колева, оповестена на страницата ѝ в обществената мрежа:

По мотив фотосите от фотосесията на списание ELLE България, снимана на Паметника на трите генерации край гр. Перущица, бих желала да дам следния персонален коментар. Нито аз, нито екипът, провел, продуцирал и осъществил тези фотоси, сме имали желание да уязвим паметта на българските герои, починали в Априлското въстание или в различен възродителен развой или събитие, част от националната ни история и съзнание. Като пра-правнучка на опълченец на Шипка (Кирил Балкански) постоянно съм отдавала респект и почитание на националните ни герои и сервирам персоналните си извинения на хората, които виждат в тези фотоси някакво опозоряване на българската история и памет.
Но.
Тази обстановка е разследване от доста фактори, главният от които е насъбраните през годините съсипия и пренебрегване, които са останали незабелязани, или комфортно пренебрегнати. Които щяха да останат незабелязани, в случай че моделът на фотографията не бях аз. За информация, това не е първата фотосесия от този темперамент на това място. Паметникът на трите генерации наоколо до гр. Перущица е в толкоз окаяно и шокиращо положение, че човек надали би го видял или посетил по някаква причина. За целия ни снимачен ден (в края на август) там не се появи нито един човек, нямаше никаква защита, никаква информация, нито една табела. Това, което имаше обаче, беше апокалиптична съсипия, надписи " Що е черно на сапун ", свастики, вулгарни изрази на британски език, грозни графити, купчини отпадък и падащи плочки. Районът към въпросния саркофаг миришеше на урина, тягостно. А самият той беше затрупан с отпадъци, които почистихме преди снимането на фрагментите. Пътят към паметника е посипан с дупки и целият обект е въплъщение на едно нещо - разпад. Не ви описвам това, с цел да се извинявам, истината е, че не знаехме какво въплъщава този монумент, тъй като на никое място нямаше информация за него. Както и че съвсем цялата информация в интернет гласи, че в този монумент и саркофаг няма остатъци на покойници.
Когато се върна в България, бих желала да направя подаяние на община Перущица, с цел да се почисти и усъвършенства положението на паметника, и се надявам, че тази обстановка ще бъде добър урок за всички нас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР