Снимки: Фейсбук, ДарикДнес една от емблемите на социалистическата автоиндустрия навършва

...
Снимки: Фейсбук, ДарикДнес една от емблемите на социалистическата автоиндустрия навършва
Коментари Харесай

Днес “Трабант”-ът навършва емблематичните 60 години от създаването си


Снимки: Facebook, Дарик

Днес една от емблемите на социалистическата автоиндустрия навършва 60 години. На 7 ноември 1957 година в Източна Германия е създаден първият “Трабант ”, предават Darik и вестник “Труд ”. Картонената кола с димящ двутактов мотор бързо става обект на насмешки и основен воин във вицове, само че през днешния ден е скъпа облага за доста колекционери на ретро коли. Българският народен клуб “Трабант ” съществува от 2004 година и е най-многочислената организация измежду всички клубове у нас, отдадени на колите от соца.

Членовете му  показаха 45 реставрирани и модифицирани автомобила още през м.май тази година. Производството на трансформиралата се в легенда източногерманска марка е спряно през 1990 година За 30 години от завода са излезли 3 096 999 автомобила. “Трабант ” е една от най-успешните експортни артикули на Германска демократична република и дружно с по-големия си братовчед “Вартбург ” образува към половината от износа на социалистическата страна. Днес „ Трабант ”-ът е скъпа облага за доста колекционери и последователи на ретро коли.



А цената му през последните 2-3 години цената му внезапно е скочила нагоре, разкрива Ангел Пеев, ръководител на Национален клуб “Трабант ”. 60-тата годишнина на картонения автомобил ще бъде маркирана и у нас. Двамата варненци се стягат за празничния „ Трабант ” фест, който ще се организира в Павел баня на 11 ноември. Картонените им коли не се застояват доста в гаража, а тази събота ще запърпорят към дребното градче в Южна България. На феста ще вземат присъединяване коли от разнообразни краища на страната. Сред тях ще са две лимузини и „ Трабант ” 4х4. Първата кола, която Пеев купил през 1987 г„ била.Трабант ” комби. Преди 13 години трябвало да реши с какъв автомобил ще изпрати сина си на абитуриентския бал. “Взех едно трабантче за 300 лв., оправих ходовата част и го дадох на един художник да го нарисува с претекстове от анимационен филм. Стана доста хубаво “, описа Ангел.



Днес той има четири реставрирани автомобила от източногерманската марка. Казва, че възраждането на сходна кола лишава същото време и средства, както и при другите ретро возила, защото частите са редки и скъпи. Произвеждат се в работилници в Германия и Унгария или се купуват на остаряло от други запалянковци посредством профилирани интернет конгреси.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР