Апелативният съд във Варна не уважи жалбата срещу определение на

...
Апелативният съд във Варна не уважи жалбата срещу определение на
Коментари Харесай

Варненският съд отказа по-леки мерки на обвинените в ръководене и участие в ОПГ в Омуртаг

Апелативният съд във Варна не почете жалбата против определение на Окръжен съд – Търговище, с което е било отхвърлено настояването за по-лека мярка за неотклонение на Ешреф Е. Обвиненият в присъединяване в проведена незаконна група в Омуртаг за осъществяване на закононарушения по работа е под домакински арест от началото на март, оповестяват от пресслужбата. 

Представителят на Апелативната прокуратура счита, че няма учредения за смяна на мярката. Обоснованото съмнение за съпричастността му към закононарушението се извлича от събраните гласни и писмени доказателства. Не е отпаднала действителната заплаха от осъществяване на закононарушение, защото действието и деецът се характеризират с висока социална заплаха. Механизмът на закононарушението е комплициран и визира значими публични ползи. Ешреф Е. може да осуети следствието като окаже влияние върху очевидци, уточни прокурорът. 

Адвокатите одобряват за несъстоятелно последното изказване – съгласно тях, не може да се твърди непозволено влияние върху участници в наказателното произвеждане. Защитниците подчертаваха на това, че обвиненият е лишен от право да извършва функционалностите си на поста, на който е бил определен. Освен това той е регистриран като претендент за народен представител в Народното събрание. Продължаването на действието на домашния арест затруднява реализирането на правото на Ешреф Е. да организира пълноценна предизборна акция и да бъде избиран.  

Апелативният съд взе поради, че обвиненото лице е привлечено за тежко съзнателно закононарушение, което се санкционира с отнемане от независимост сред 3 и 10 години. Положителен остава отговорът на въпроса за съществуване на обосновано съмнение за съпричастността му към действието. И към този миг обвиненият може рационално да бъде подозиран в това, като се имат поради показанията на очевидци и голям брой писмени материали, свързани с осъществяване на публични поръчки и възлагане на контракти. 

Въззивният правосъден състав намира, че е действителен рискът при по-лека мярка обвиненият да извърши закононарушение. По делото има данни, че Ешреф и други обвинени към този момент са осъществявали влияние върху очевидци посредством инструктажи какви показания да подават пред проверяващите органи. Механизмът на осъществяване на действието, развивано в нескончаем интервал, координираността и съгласуването вършат действителна заплахата от осъществяване на закононарушение срещу правораздаването.  

Въззивната инстанция не вижда спънки пред действието на община Омуртаг. Законите регламентират работата на институциите в сходни случаи. Освен това, обсъжданото действие е във връзка точно със служебното състояние на Ешреф Е. На изказванията за нарушени права за водене на предизборна акция съдът отговори с наредбата на Изборния кодекс, който основава самобитна цялост на претендентите. Тя обаче касае задържане или привличане като обвинен на претендент след неговата регистрация. А Ешреф Е. е бил притеглен месеци преди регистрацията му. 

Варненският апелативен съд взе поради още едно събитие – данни от Софийската градска прокуратура, че обвиненият е нарушил домашния арест. Това демонстрира, че няма учредения мярката за неотклонение да бъде в допълнение облекчавана. 

За трети път Апелативният съд прегледа и искане за по-лека мярка на бащата на Ешреф – Хасан Х. - упрекнат в управление на проведената незаконна група. Защитата цитира като ново събитие регистрацията му за присъединяване в изборите за народен и Европейски парламент. Задържането му под стража прави невероятно провеждането на предизборната му акция. За трети следващ път въззивният състав одобри, че предпоставките за задържането под стража на Хасан Х. са налице – обосновано съмнение за авторството на действието и заплаха от осъществяване на закононарушение. Последното се поддържа от данните, че чиновници в ръководени или притежавани от него сдружения са били инструктирани какви показания да дават.

Определенията на въззивната инстанция са дефинитивни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР