Снимки: ЧитателМного варненци чакаха момента, в който в Морската столица

...
Снимки: ЧитателМного варненци чакаха момента, в който в Морската столица
Коментари Харесай

Важно за варненци: Ето как ще изглеждат знаците на синята зона, прочетете ги внимателно!

Снимки: Читател

Много варненци чакаха момента, в който в Морската столица ще се вкара синя зона и казуса с паркирането на центъра ще се реши. След към месец тя към този момент ще е дейна. Знаците към този момент са поставени, само че са покрити, с цел да няма комплициране. На тях е обяснено по какъв начин става заплащането с SMS-а. Важно е всички да прочетат деликатно напътствията, преди да изпратят известие, което мож да бъде таксувано, само че неотчетено, в случай че не е изписано вярно. В SMS-а би трябвало да се съдържа единствено и само номерът на колата, както е изписан по ваучър - образец: В 1234АВ, за неверно е посочено изписването по този метод - V 1234 AV.  Цената на SMS-а е 1 лева за 1 час плюс цената на SMS-a. Освен с текстово известие водачите ще могат да плятят непосредствено на чиновниците на Оперативна програма " Паркинги и синя зона ", които ще са на място.



" Петел " напомня, че се възнамерява разяснителна акция за варненци. Един месец ще бъде гратисен интервал, в който зоната ще работи, само че няма да се постановат наказания и няма да се слагат скоби. Новите чиновници, които назначи Оперативна програма " Паркинги и синя зона “ ще обясняват на варненци и гостите за методите на паркиране и възнаграждение, а за живущи или юридически лица какви документи се изисква с цел да получат позволение за паркиране.

Дупките по 11 000 кв.м. пътна настилка, която попада в обсега на синята зона във Варна, ще бъдат изкърпени. След това ще стартира полагането на маркировката. Това показа   шефът на инфраструктурната дирекция в Община Варна инж. Петър Гърбузов, съобщи Varna24.bg.

Той разясни, че сега тече оглед на всички улици и булеварди, където ще се наложи кърпенето и се изготвят описи. Предвижда се работа да стартира от бул. " Цар Освободител “, където сега чиновници на Общинска полиция предизвестяват водачите да махнат паркираните коли.

Заедно с маркировката ще се слагат и знаците, а самите указателни табели ще бъдат скривани с покривала в началото, с цел да не всяват суматоха измежду водачите, разяснява за шефът на Оперативна програма " Паркинги и синя зона “ Младен Иванов. 

Единствено във Варна ще има алтернатива за възнаграждение на престой за половин час. Това ще се случва през мобилно приложение, което ще съставлява виртуален портфейл. С този портфейл ще можем да плащаме за градски транспорт или колело чартърен. Ще може да се заплаща и в 100 търговски обекта в централната част, които ще бъдат оборудвани с таблет и принтер. Клиентът ще споделя регистрационния номер на автомобила си, а продавачът в обекта ще го вкарва в системата, изясни Иванов.

Практиката от другите градове демонстрира, че най-доволни от въвеждането на мярката са хората, живеещи в зоната. Варненци ще заплащат 5 лв. за месец, като това съгласно Иванов е най-ниската цена по отношение на останалите градове. Зоната ще облекчи трафика и замърсяването в центъра, тъй като търсещите място за паркиране коли се движат на най-ниска предавка и бълват доста нездравословни газове, счита експерта.

" Синята зона трансформира навиците и ще ни възпита като водачи, тъй като сега обстановката е безобразна. Какъвто и запас да имаме в обсега на първата зона сега има хиляди паркирани погрешно коли, които не можем да глобим преди да сме основали ред и условия. Ще стартираме да употребяваме повече колелета и градски превоз, ще вървим повече пешком, което е здравословно “, разяснява още Младен Иванов.

Припомняме, че таксата за час престой в синята зона ще бъде 1 лев. Живеещите в обсега на зоната ще употребяват преференции. Те ще заплащат по 5 лв. на месец и по 55 лв. на година за първи автомобил. За втора кола месечната такса ще бъде 10 лв., а годишната - 110 лева

За длъжностен абонамент в централната градска част ще се заплаща 350 лв. на месец и 3 850 лв. на година. За необятен център цената ще бъде 300 лв. месечно, надлежно 3 300 лв. годишно. За всички улици и площади отвън обсега на синята зона абонаментните карти за служебни коли ще костват 120 лв. на месец и 1 320 лв. на година.

Облекчения ще има и за търговците при прилагане на зоната за краткотрайно паркиране. В ядрото на града те ще заплащат по 150 лв. на месец, надлежно по 1 650 лв. на година. В необятния център месечната такса ще бъде 120 лв., а годишната - 1 320 лв..

Зоната за паркиране ще разполага с два вида места - за общо прилагане и непокътнати. Паркоместата за общо прилагане ще бъдат предопределени за поданици, компании и посетители на града. Запазените ще се отдават чартърен на компании и техният брой ще е стеснен. Определени паркоместа ще бъдат маркирани и употребени единствено от коли на полицията, общината, хората с увреждания.

Работното време на синята зона ще бъде от 9:00 до 19:00 часа. През уикенда и в празнични дни паркирането ще е гратис.

Освободени от такси ще бъдат и притежателите на електрически автомобили. Те освен ще могат да стопират когато и да е на денонощието в синята зона, само че ще имат и опцията да зареждат колите си от електростанциите изцяло гратис.

Отначало се планува да има зарядни станции за електрически автомобили на 11 места в града. Част от тези места са общинските паркинги на пл. " П. Славейков ", ул. " Александър Дякович ", пл. " Мусала ", на паркинга пред Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи на ул. " Сан Стефано " и др. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР