Снимки: БГНЕС Главният прокурор Сотир Цацаров не е издавал заповед,

...
Снимки: БГНЕС Главният прокурор Сотир Цацаров не е издавал заповед,
Коментари Харесай

Цацаров отрече да пречи на СРС-бюрото, но то любопитствало излишно


Снимки: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров не е издавал заповед, с която попречва работата на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС), както заяви ден по-рано неговият ръководител Бойко Рашков.

Това разгласи самият Цацаров по време на своя конференция в петък във връзка разрушена незаконна група за произвеждане на опиати и подправени пари.

Конфликтът сред него и Рашков бе предизвикан от отнемането на секретния достъп на зам.-шефа на бюрото Георги Гатев през лятото, което бе направено от ДАНС по предложение на прокуратурата.

Миналата седмица Рашков разгласи пред Народното събрание, че с сътрудниците му са се натъкнали на голям брой нарушавания със СРС, включителни и на противозаконни подслушвания на политици, магистрати и публицисти. Цацаров изрично отхвърля, подкрепян от шефа на ДАНС Димитър Георгиев и шефа на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), който разяснява, че шефът на бюрото не бил изнесъл съответни данни, а " мемоари и въображения ".

" Тези тежки обвинявания би трябвало да получат отговор. Аз не мисля, че отговорът на тези тежки обвинявания би трябвало да бъде даден в стила на господин Рашков (пред медиите – бел.ред.). Не от пренебрежение към медиите, а от почитание към институциите и държавността. Следователно би следвало всичко това, което той твърди, да получи своя отговор точно в парламентарните комисии ", съобщи в петък основният прокурор, откакто преди ден изиска Рашков още веднъж да бъде изслушан, само че дружно с сътрудниците си от бюрото, на взаимно съвещание на комисиите по вътрешна сигурност и за надзор на спецслужбите и потреблението на СРС-та.

" На второ място аз настоявам, че методът, по който може да се отговори на тези лъжи, аз го показах и през вчерашния ден – дали подбудени от персонални упоритости, дали подбудени от политическа позиция зад тила на господин Рашков, която задейства тъкмо това говорене в тъкмо този миг, отговор би трябвало да се получи в Народното събрание ", добави Цацаров.

По думите му позицията на началник на бюрото прави диалога институционален и " най-вероятно в Народното събрание ще би трябвало да приказваме към този момент с документи ".

Колкото до изказванието на Рашков, че със своя заповед от 2015 година основният прокурор попречва работата на органа, контролиращ потреблението на СРС-та, Цацаров на собствен ред контраатакува, разказвайки, че бюрото на три пъти не дало отговор на негово искане да му даде методиката си за осъществяване на инспекция.

" Аз желаех тази методика два пъти, не ми бе отговорено. Поисках я от всеки от членовете – още веднъж не получих отговор. Аз настоявам, че тази методика май те я нямат ", сподели Цацаров, уточнявайки, че след това Рашков му изискал напътствията за взаимоотношението сред прокурорите и бюрото.

" В това напътствие категорично е записано, че на членовете на бюрото се оказва цялостно подпомагане, в това число с достъп до документи и пространства. Въпросът е - и той е юридически – дали членовете на бюрото имат достъп до материалните доказателствени средства? Достъпът до материалните доказателствени средства, т.е. до записания диалог, до продукта от СРС, имат съответните чиновници на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата, следствието, в случай че то проверява или проверяващите органи по закон. Всеки различен достъп се позволява от наблюдаващия прокурор ", изясни основният прокурор.

След което изреди какво има право да ревизира бюрото за надзор на СРС-та: дали настояването е отправено от способен орган; дали разрешението е обещано от способен орган; дали разрешението е обещано за тези сформира от Наказателен кодекс, за които изобщо е разрешено това да се ползва; има ли съдийско разрешение; спазен ли е срокът; вярно ли е удължаването на срока; дали откакто 6-месечният период е изминал по поръчка на един орган, не се е стигнало до далавера за това различен орган да го направи.

" Стигнало се е, тъй като в България има тотално отвращение да има обединен указател на употребяваните СРС. Съдията във Видин не знае какво прави съдията в София. Това управлява бюрото. Това, което аз мога да кажа е, че от моя страна има предпочитание. Аз на всички места съм предложил съществуването, като арбитър, на подобен указател. Изменения в Закона за СРС. Има ли спънка този указател да бъде не в Министерство на вътрешните работи, не в прокуратурата, а в контролния орган – бюрото? Няма. "

" Защо е нужно на членовете на бюрото да четат материалите, до които имат достъп проверяващите и отбраната?.. Данните, които не могат да четат членовете на бюрото – и това е законово състояние, не тъй като Цацаров го е измислил – са данните по отношение на наличието на самите СРС-та ", продължи основният прокурор.

Той даже разпростря разсъжденията си по-нататък, предлагайки съответни промени в Закона за специфичните разследващи средтсва (ЗСРС): " Бюрото е належащо, в случай че получи уголемение още на пълномощията си, бюрото е належащо в случай че получи и поддържа електронен указател, несъмнено, при съблюдаване на всички условия за класифицирана информация. Тогава бюрото незабавно ще може да реализира контрола за лицето Х дали някъде другаде не тече редом СРС, дали различен не е изискал СРС на другото съображение и прочие. Тази единна осведомителна система се заобикаля генерално. Аз споделих и в Народното събрание – промени в закона са нужни и в още една тенденция – може да сме прокурори, най-малко аз сега, но дайте всичко това, което е артикул на СРС, да бъде записвано, а не селектирано, и предоставено на отбраната, оттова и на съда. "

Всъщност, концепцията за основаване на обединен указател на употребяваните СРС-та е стартирана нееднократно от самия Рашков още през есента на 2014 година, когато той праща писма до Висш съдебен съвет и правосъдното министерство. Тогавашният министър Христо Иванов показва кардиналната си поддръжка за концепцията, защото по този начин ще бъдат обезпечени правата на жителите, станали обект на подслушване и следене. От правосъдния съвет пък му дават отговор, че ще предизвикват среща с членовете на бюрото.

От напътствието на Цацаров за това какви документи да дават прокурорите на бюрото, с което Mediapool разполага, пък излиза наяве, че обвинителите не би трябвало да дават достъп до " самите прокурорски преписки и досъдебни производства – напълно или единствено с обособени доказателствени материали ".

" Преценката на доказателствата и на резултатите от водените дейности по следствието е напълно отвън пълномощията по закон на НБКСРС. Това се отнася и за: документите, на които се основава настояването за потребление на СРС по смисъла на член 15, алинея 2 ЗСРС; резултатите, получени в хода на използване на СРС, предоставени на книжен или различен притежател, по смисъла на член 25 ЗСРС; получените материални доказателствени средства (ВДС) ", се показва още в заповедта на Цацаров.

По този мотив Бойко Рашков разяснява пред Mediapool, че това ограничаване не кореспондира със закона, защото отстрани опцията бюрото да ревизира по кое време тъкмо са направени въпросните ВДС, както и дали потреблението на СРС-тата е било прекъснато сега, в който те са изпълнили задачата, избрана от съда.

Като образец той уточни случаите, при които проверяващите откриват самоличността на обвинен посредством конфиденциален прийом за следене. В тази догадка органът, прилагащ СРС, би трябвало да прекрати използването му незабавно, откакто задачата е изпълнена, да уведоми заявителя, който да изиска ново СРС от съда, с цел да подслушва телефона на въпросния обвинен. В доста от тези случаи обаче службите не престават да наблюдават кореспонденцията на лицето и откакто самоличността му към този момент е ясна. Именно по тази причина бюрото би трябвало да има достъп до ВДС, защото в тях се съдържат реквизити, по които може да се ревизира дали е налице корист.

По данни на Рашков случаите по тази догадка от закона (чл. 12, алинея 1, т. 4 от ЗСРС – бел.ред.) през 2014 г са 645, през 2015 година са 292, а през 2016 година - 340 броя. " Ние обаче не можем да проверим нито един от тях поради напътствията на Цацаров ", заключи Рашков пред Mediapool.

" Не като основен прокурор, като правист ви споделям – има съответна възбрана по Наказателно-процесуален кодекс. Не можеш да контролираш процедурите, в случай че си воден и от любознанието какво са си говорили обвиненият и очевидецът. Това не е работа на бюрото ", заявява по-рано основният прокурор.

След което зададе и риторичния въпрос: " 2015 година въпросното напътствие е изпратено на господин Рашков по негова молба. От 2015 година до момента на регистратурите за класифицирана информация в прокуратурите, в това число и в моята, са осъществени десетки инспекции от бюрото. Как се сети през вчерашния ден Бойко Рашков, че тъкмо това напътствие му пречи, откакто 2 години го ползва без какъвто и да е проблем? "

" Напротив, има огромен проблем! А той за какво в този момент се сети, че съм политизиран и имам упоритости ", косвено му отговори шефът на бюрото, допълвайки, че не е изпратил методиката за инспекция на СРС-та, поискана от Цацаров, тъй като напътствията му към прокурорите обезсмислят използването ѝ.

По думите му с въпросната си заповед основният прокурор на процедура тотално изземва пълномощието на наблюдаващите прокурори сами да преценят кои документи да дават за инспекция от СРС-бюрото.

Бойко Рашков загатна и от кое място в началото потегля спорът сред прокуратурата и бюрото за надзор на СРС-та, отбелязвайки, че това не е първия път, в който Цацаров упреква членовете на органа в " нездравословен интерес ". Подобна имитация той отправил " на висок глас " и във връзка с Георги Гатев по отношение на инспекция по дело, обвързвано с КТБ. Рашков обаче не пожела да даде повече детайлности за момента.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР