Снимка: в. Ведомости Предстоящите президентски избори в Русия ще минат

...
Снимка: в. Ведомости Предстоящите президентски избори в Русия ще минат
Коментари Харесай

Без независими социологически данни на президентските избори в Русия


Снимка: в. Ведомости

Предстоящите президентски избори в Русия ще минат без различни социологически данни, каквито обичайно представяше самостоятелният " Левада -център ", оповестява в. " Ведомости ". Директорът на организацията Лев Гудков заяви, че след старта на акцията центърът е прекратил публикуването на данни от своите допитвания за изборите, въпреки че продължава да ги организира. Причината е, че по време на парламентарните изори през 2016 година " Левада-център " бе приет за задграничен сътрудник, а съгласно съветското изборно законодателство такива организации по никакъв метод не могат да вземат участие в избори и референдуми.

Гудков разясни, че в случай че наруши закона, организацията е застрашена от санкции и даже от закриване.

Той счита, че законът за задграничните сътрудници в началото е целял изолирането на различни тълкования и самостоятелни източници на информация. Гудков разяснява, че данните на " Левада -център " и тези на ВЦИОМ, който е 100% държавен, се отличават нищожно, а разминаването е било в нюансите, въпреки че " Левада център " постоянно е давал по-ниски резултати за представителите на властта.

Генералният шеф на ВЦИОМ Валерий Федоров е изумен, че " Левада-център " няма да разгласява социологически изследвания: " Съревнование сред нас не е имало, ние имаме разнообразни клиенти. Жалко, че в този момент ще има по-малко данни. Колкото са повече, толкоз по-добре, още повече, че става дума за организация, която съществува 14 години ".

Отказът на " Левада " да разгласява изследванията си няма да повлияе на действителните желания на руснаците, разяснява пред " Ведомости " политологът Дмитрий Орлов: " Има данни на ФОМ и ВЦИОМ – без значение, че те са близки до властта, техните методики се отличават. Освен това картината ще бъде задоволително цялостна за сметка на центровете на опозиционните партии ".

Политологът Николай Петров не изключва, че в такава обстановка властта неизбежно ще бъде съблазнена да употребява оповестените резултати като средство за повишение на изборната интензивност и основаване на избрана атмосфера на акцията.

На 16 януари излезе първото изследване за президентските избори на ВЦИОМ, който е 100% следен от страната. За нов мандат на Владимир Путин са подготвени да гласоподават 73.8% от запитаните; издигнатият от комунистическата партия Павел Грудинин има 7.2%; водачът на либерал-демократите Владимир Жириновски – 4.7%. Под прага на статистическата неточност са резултатите на телевизионната водеща Ксения Собчак (1%), създателя на " Яблоко " Григорий Явлинский (0.6%) и бизнес-омбудсмана Борис Титов (0.3%).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР