снимка Рита Ора, фейсбукОбщина Варна за втори път бе осъдена

...
снимка Рита Ора, фейсбукОбщина Варна за втори път бе осъдена
Коментари Харесай

Осъдиха община Варна за нарушаване на авторските права

снимка Рита Ора, фейсбук

Община Варна за повторно бе наказана за нарушение на авторски права. Градската администрация бе наказана в локалния областен съд поради 10 песни на мегазвездата Рита Ора (Rita Ora) и още 5 на групата " Иърс енд Иърс " (Years&Years). Иконите на поп музиката участваха в концерта на МTV в града през лятото на 2018 година Искът за общо 15 000 лева бе на сдружението " Музикаутор ", което партнира със сродни непознати организации, написа.

По същия проблем в края на 2019 година Министерството на културата е глобило варненската администрация със 7000 лева След правосъдно обжалване глобата е понижена на 2000 лева

От материалите по делото в този момент е видно, че " Музикаутор " е предизвестило общината, че по силата на контракти с 6 непознати организации държи правата за песните у нас. Контратезата на общината е, че зад концерта стои сдружението " РОКЮ Медия България " на ирландеца Робът Куърк. Фирмата бе публично съорганизатор на събитието, като действия му бяха предоставени с контракт.

В хода на пледоариите кметството претендира с противоположен иск компанията да го обезщети, в случай че в действителност не са изпълнени задължения по авторските права. " РОКЮ Медия България " от своя страна не е оспорила изказванията и не е подхванала отбрана всъщност. Така съдът в последна сметка осъжда и общината, и сдружението - тя да има право да си търси парите от него. 

Вещото лице по делото деликатно е проучило творчеството на Рита Ора. И открива, че тя има авторство единствено при две от песните. При " Иърс енд Иърс " създатели са изпълнителите. Но по-важното е, че създателите на всички изпълнени във Варна части - на текст или музика, са членове на организациите, с които " Музикаутор " има контракт за посланичество у нас.

Искът е изчислен по 500 лева за всеки от създателите. На " Музикаутор " с изключение на 15-те хиляди лв. би трябвало да се платят лихвата към тях и към 3300 лева правосъдни разходи. Решението на съда може да се апелира.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР