Снимка PexelsХикмат Хаджиев, съветник по външната политика на азербайджанския президент

...
Снимка PexelsХикмат Хаджиев, съветник по външната политика на азербайджанския президент
Коментари Харесай

Армения наруши спирането на огъня в Нагорни Карабах, твърди Азербайджан

Снимка Pexels

Хикмат Хаджиев, консултант по външната политика на азербайджанския президент Илхам Алиев, съобщи ДПА съобщи: Армения наруши режима на прекъсване на огъня в оспорвания район Нагорни Карабах, предизвиквайки отговора на Азербайджан. 

" Армения не съблюдава краткотрайното преустановяване на огъня... Азербайджан трябваше да отговори на провокацията ", сподели Хаджиев пред публицисти в Баку, потвърждавайки, че Армения е стреляла по цивилни позиции.

Азербайджан ще продължи битката си за " цялостното освобождение " на окупираните територии, добави той.

Хаджиев, представен от Ройтерс, че Азербайджан си резервира правото да продължи нагорно-карабахските военни дейности, в случай че Армения продължи да нарушава краткотрайното помирение, заяви Българска телеграфна агенция.

Според туитове на азербайджанското министерство на защитата, арменските сили са стреляли по няколко обекта в Азербайджан и всички офанзиви са били отблъснати.

Говорителят на арменските въоръжени сили Шушан Степанян съобщи в това време, че Азербайджан е атакувал малко откакто примирието е влезнало в действие.

Силите в Нагорни Карабах реагираха със " съответните ограничения ", добави той.

Хаджиев сподели, че съглашението за преустановяване на огъня би трябвало да бъде съблюдаване с " съответна пътна карта " за евакуиране на Армения от оспорвания район.

Външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов съобщи през днешния ден, че филантропичното преустановяване на огъня, контрактувано с Армения на договарянията в Москва, ще продължи единствено толкоз, колкото е належащо на Червения кръст да уреди размяната на починалите, съобщи Ройтерс.На брифинг в Баку той се оплака, че статуквото в планинския анклав не подхожда на страната му и че Азербайджан се надява и чака да поеме контрола върху повече територия в точния момент.

По думите му прекъсването на огъня не е почнало поради отсъствието на условия за осъществяването му, добавя ТАСС.

Междувременнно арменският президент Армен Саркисян благодари на Русия за посредническите старания за реализиране на съглашение за преустановяване на огъня в Нагорни Карабах.

Говорителят на арменското министерство на отбранатаАрцрун Ованисян заяви обаче, че през днешния ден, преди прекратяването на огъня да влезе в действие, диверсионно-разузнавателната група на азербайджанските въоръжени се е пробвала да проникне в посока на град Хадрут и сега има военни дейности.

По данни на основната прокуратура на Азербайджан броят на ранените цивилни от началото на ескалацията на спора в Нагорни Карабах се е нараснал до 171, а починалите са 31.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР