Снимка: PexelsЕвропейският съюз ще създаде самостоятелна агенция за борба с

...
Снимка: PexelsЕвропейският съюз ще създаде самостоятелна агенция за борба с
Коментари Харесай

Европейската комисия прави комисия за борба с прането на пари

Снимка: Pexels

Европейският съюз ще сътвори независима организация за битка с прането на пари в цяла Европа, където огромните банки са наранени от вълна кавги с мръсни пари, предава " Франс прес ".

В доста от случаите са наранени скандинавски страни като Дания, Швеция и Финландия с известност, че играят по разпоредбите, само че незаконните банди и тероризмът провокират съществено безпокойствие.

Разкритията постоянно включват банкови дъщерни сдружения със седалище в балтийските страни на Европейски Съюз, посредством които богати руснаци, укриващи налози и подложени на наказания, са създали пари нелегално.

Европа бе подложена на напън да ускори използването на разпоредбите за битка с прането на пари, откакто няколко страни започнаха следствие против Danske Bank за подозрителни транзакции на стойност над 200 милиарда евро, минали сред 2007 и 2015 г.през дребния й естонски клон

Тъй като липсва общоевропейски орган за битка с прането на пари, Брюксел разчита на националните регулатори да ползват своите правила, само че те не постоянно си сътрудничат пълноценно.

" Прането на пари, финансирането на тероризма и проведената престъпност остават обилни проблеми, които би трябвало да бъдат решени на равнище Европейски съюз ", бе записано в предлагането на Европейски Съюз във връзка битката с прането на пари.

Европейската комисия съобщи, че нестабилното контролиране от националните управляващи към този момент не е дейно и прикани за основаването на нов централен Орган за битка с прането на пари - AMLA (Anti-Money Laundering Authority).

" Вече не е задоволително държавите-членки да вършат поотделно това, което вършат (за битка с прането на пари). Ние се нуждаем от деен контрол и съгласуваност ", съобщи Марейд Макгинес – еврокомисар по финансови услуги, финансова непоклатимост и съюз на финансовите пазари.

" Зад тези пари се крие и невероятна незаконна активност, която вреди на обществото, без значение дали става въпрос за трафик на опиати или проституция, или каквото и да е обвързвано с мръсните пари ", сподели тя пред кореспонденти.

 
Според европейската полицейска организация " Европол " подозрителните финансови действия съставляват към един % от над 13 трилиона евро Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз.

До 2026 година новата организация би трябвало да разполага с 250 чиновници.

Освен това ще има действителни пълномощия и ще управлява директно субектите от финансовия бранш, които са изправени пред най-голям риск от пране на пари и финансиране на тероризма.

Агенцията има за цел също по този начин да затегне и да приведе в по-тясно сходство европейските правила за пране на пари, откакто няколко страни членки не съумяха да приложат предходни промени в европейското законодателство.

Проектозаконите ще предложат също да се усили контролът върху криптовалутите като биткойн, които са се трансформирали в фаворизиран канал за финансови закононарушения.

Предложенията ще бъдат прегледани и контрактувани от 27-те държави-членки на Европейски Съюз, където проектът се употребява със мощна поддръжка, и от Европейския парламент.

Без смяната на законите Европейска комисия има доста лимитирани пълномощия в тази област.

Макгинес сподели, че 23 страни членки са под наблюдението на Брюксел, защото не са съумели да приложат в националното си законодателство съществуващите закони против прането на пари.
По-рано Европейската комисия разгласи, че предлага предел от 10 000 евро за заплащания в брой за всички страни от Общността като част от барбота с прането на пари.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР