Снимка: PexelsПоследното поколение антигенни тестове вече са с над 90%

...
Снимка: PexelsПоследното поколение антигенни тестове вече са с над 90%
Коментари Харесай

Експерт: Последното поколение антигенни тестове вече са с над 90% чувствителност

Снимка: Pexels

" Последното потомство антигенни проби към този момент са с над 90% сензитивност ". Това обяви в ефира на БНТ проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите й, PCR и антигенните проби по никакъв метод не са идентични. " PCR тестванията са доста по-чувствителни и характерни, по тази причина и бяха употребявани като златен стандарт до момента и бяха единствените, на които се разчиташе. Последното потомство антигенни проби към този момент са с над 90% сензитивност, демонстрират едно много високо равнище, на което ние можем да се доверим ", сподели тя.

В последния месец Европейският център за профилактика и надзор на заболяванията предложи резултатите от последното потомство антигенни проби да бъдат признавани за съществуване на ковид, защото става въпрос за дифузно разпространяване измежду популацията. Антигенните проби са бързи лесни, доста по-евтини, само че е добре е да се вършат от доктор, а не в домашни условия, защото при погрешно взимане на тестът, е допустимо да дадат подправен резултат, изясни още проф. Христова.

Положителният резултат от антигенен тест, изключително при съществуване и на признаци, е благонадежден резултат за ковид, безапелационна е проф. Христова.

При PCR теста първо се отделя РНК от тестът и това лишава повече от час, сумарно трябват няколко часа, по тази причина толкоз се бавят резултатите. Антигенният тест почива на реакция, която се появява в първите няколко минути и по тази причина и резултатите са доста по-бързи, изясни още експертът.

При всички случаи, след признаването на антигенните проби статистката ще се увеличи, само че надали случаите ще са взривоопасно доста, счита проф. Христова.

Комбинираните проби за грип и ковид са налични, има ги, само че може би към момента е рано да се ползват, добави експертът.

По-строгите ограничения несъмнено дадоха резултат. Те би трябвало да продължат, в случай че желаеме трайно да тръгне надолу кривата на разпространяването, безапелационна е проф. Христова. Ваксината и да пристигна скоро, тя ще желае време. Ще би трябвало да продължим да съблюдаваме ограниченията, добави тя.

Относно описите на искащи да се имунизират медици, които все още са към 33%, проф. Христова показа, че това число е малко. Мисля, че този % ще нарасне до 50, счита тя.

Смисълът от имунизиране е голям. От една страна, той е да спрем разпространяването, само че има смисъл и за съответния човек - да го защищити от болестта и да се живее по-нормално. Дори срокът на отбрана да е сред 6 и 12 месеца, това си заслужава, безапелационна е проф. Христова.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР