, снимка: Община ВарнаВарненският административен съд задължи директорът на Държавно

...
, снимка: Община ВарнаВарненският административен съд задължи директорът на Държавно
Коментари Харесай

Дневник: Държавна компания е осъдена да обясни как е избрала руски дълбачки по проект за 350 млн. лв

, фотография: Община Варна

Варненският административен съд задължи шефът на Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " да даде на " Дневник " отказаната информация за това, по какъв начин съветската компания " Гидрострой " е била определена без търг за реализатор на план за 350 млн. лева Отказът беше стимулиран с " комерсиална загадка ".

В края на април т.г. държавният пресцентър популяризира малко известие, с което разгласи, че кабинетът е разрешил започването на работата по удълбочаването на двата плавателни канала, по които корабите доближават от морето до Варненското езеро и пристанище " Варна - запад ". Скоро по-късно, за малко повече от месец - от 4 май до 17 юни т.г., държавното управление даде позволение на четири кораба, благосъстоятелност на съветската компания " Гидрострой ", да работят във вътрешните водни пространства на страната. Именно те би трябвало да извършат удълбочаването на двата плавателни канала по плана, оценен на 350 млн. лв..

Финансирането бе предоставено от държавното управление на първо време на " Пристанищна инфраструктура ". От своя страна държавното дружество избра без търг отново държавна компания - едноличното акционерно сдружение " Транспортно и строително възобновяване ". Именно то, още веднъж без социална поръчка, съгласно информация на " Дневник " е избрало съветската " Гидрострой " без търг и конкуренция. " Пристанищна инфраструктура " обаче наложи цялостно затъмнение върху изискванията по контракта с съветското сдружение, записано в анклава Калининград.

По тази причина " Дневник " изиска информация, която трябваше да съдържа копие от текста на съглашението, подписано сред " Пристанищна инфраструктура " и " Транспортно строителство и възобновяване ", както и информация за техническия план, по който следва да бъдат удълбочени двата плавателни канала във Варна. Със същото заявление по ЗДОИ беше поискана и информация за това по какъв начин " Транспортно строителство и възобновяване ", чийто принципал е Министерството на превоза, е сключило контракт за удълбочаване на каналите с " Гидрострой " и каква е цената, която следва да й бъде платена.

Достъпът до цялостния размер на тази информация обаче беше отхвърлен с претекста за " комерсиална загадка ", чието откриване би нарушило конкурентоспособността на държавната комерсиална компания " Транспортно строителство и възобновяване " и би довело до нежелани последствия за стопанската му активност.

 

Според правосъдното решение, постановено в края на предходната седмица, обаче отводът на поисканата информация е безпочвен, тъй като Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " ръководи пристанищата за публичен превоз с национално значение и прави услуги по ръководство на трафика и осведомително обслужване на корабоплаването. То е на бюджетна прехрана и средствата, които разходва по планове, са обществени. Варненският административен съд застава зад мнението, че информацията, поискана от " Дневник ", е от надделяващ публичен интерес.

 

С тези претекстове съдът е задължил генералния шеф на Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " Ангел Забуртов да даде цялостен достъп до информацията, поискана от " Дневник " през май т.г. Това би трябвало да стане в 7-дневен период от приемането на правосъдното решение. Решението не предстои на касационно оборване.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР