Снимка, направена от спускаемия апарат “Чанг’e 4 на лунохода “Юту

...
Снимка, направена от спускаемия апарат “Чанг’e 4 на лунохода “Юту
Коментари Харесай

Днес на Луната има растения и животни – и това е благодарение на китайската мисия

Снимка, направена от спускаемия уред “Чанг’e 4 ” на лунохода “Юту 2 ”. Photo credit: CNSA/CLEP

Към сегашния миг (т.е. началото на 2019-та година) можем да кажем, че Земята не е единственото място в Слънчевата система, на което има живот. Благодарение на китайската задача “Чанг’e 4 ”, която на 3-ти януари извърши меко кацане на противоположната страна на Луната, към този момент и на естествения ни сателит има живи същества – донесени от Земята растения и животни. 

Както оповестява осведомителна организация Синхуа, “лунната мини-биосфера ”, доставена от китайския спускаем уред, е едвам 18 сантиметра висока, с диаметър 16 сантиметра, общ размер от 0.8 литра и тегло от 3 кг. В нея пътуват семена на картофи и арабидопсис (растение от сем. Кръстоцветни – Brassicaceae), както и яйца на копринени буби. Макар и дребна, биосферата е основана в границите на упорит план. Този план е взаимно управителен от 28 китайски университета, а биосферата е подбрана да лети до Луната след конкурс със сериозна конкуренция, в която са се състезавали над 200 научни оферти. 

Учените се надяват, че са основали затворена система – растенията ще снабдят копринените буби с О2, а копринените буби ще дадат на растенията нужния въглероден диоксид. До този миг опити с арабидопсис са правени както на Международната галактическа станция, по този начин и на борда на китайската мини-станция “Тянгон 2 ”. Но тези станции се намират в околоземна орбита, на 300-400 километра над земната повърхнина. Условията на Луната, намираща се на към 380 000 километра от Земята, са много по-различни.

Температурите на Луната денем надвишават 100 °C, а през нощта могат да паднат под -100 °C. Температурата в границите на лунната биосфера обаче ще е в интервала 1-30 °C. Учените ще управляват с огромна акуратност влажността и изискванията за хранене. За развъждането на растенията ще се употребява естествената слънчева светлина, която попада на лунната повърхнина.

Мисията на Китай “Чанг’e 4 ” е един от най-амбициозните галактически планове в историята – до този миг нито Съединени американски щати, нито Съюз на съветските социалистически републики са успявали да доставят роботизиран или пилотиран уред на противоположната страна на Луната. До края на годината китайците също по този начин възнамеряват да изстрелят “Чанг’e 5 ” – задача, която ще включва кацане на забележимата страна, взимане на проби, политане от лунната повърхнина, завръщане на Земята и доставка на пробите за по-нататъшен разбор в наземни лаборатории. През идващите години се възнамеряват роботизираните експедиции “Чанг’e 6 ” и “Чанг’e 7 ”. Една от тях ще кацне в региона на Южния полюс на Луната, където знаем, че има вода, а друга ще вземе проби от противоположната страна на естествения ни сателит за по-нататъшен разбор в наземни лаборатории. 

Първите задачи на китайците до Луната с хора на борда са планувани за след към 10-тина години. Междувременно Китай ще построи огромна модулна станция в орбита по сходство на тогавашната съветска “Мир ”. 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР