Снимка БулфотоВ колективния трудов договор трябва да се разпише ясно

...
Снимка БулфотоВ колективния трудов договор трябва да се разпише ясно
Коментари Харесай

Грипната ваканция създаде напрежение около неприсъствените дни на учителите

Снимка Булфото

В груповия трудов контракт би трябвало да се разпише ясно какъв отпуск се употребява при положение на грипна или дървена почивка, с цел да няма опълчване и спекулации, сподели пред БНР Диян Стаматов – шеф на столичното 119-то учебно заведение и ръководител на Съюза на работодателите в образованието. Според него е редно при сходни обстановки тези дни да се употребяват от платения годишен отпуск.

Синдикатите упорстват обаче това да бъде спомагателен ексклузивен отпуск над полагаемия. Въпросът е обаче кой ще заплаща тези спомагателни дни, сподели Стаматов и добави, че следва да се види дали Министерството на образованието ще има опция да поеме този разход.

„ Проблемът поражда от груповия трудов контракт, който беше написан през лятото на 2018 година В него за първи път се появява един текст, обвързван с това, че когато има рискови обстановки, в които има наложително наставление от някоя институция, каквато да вземем за пример е здравната ревизия, учителите би трябвало да бъдат в задочен ден във връзка с образователните заведения. Думата задочен сътвори прочут дискомфорт в тълкуването и несъгласия, свързани с това дали учителите са в отпуск или друго. Това напрежение би трябвало да се почисти “, изясни Стаматов в предаването „ Преди всички “. Той напомни, че предходни години, когато е имало грипни или дървени ваканции, учителите или са излизали в заплатен годишен отпуск, или са били на работа, или са били в болничен. Това обаче не е написано ясно и правилно. По думите му объркването тази година е зародило от това, че другите здравни инспекции са издали разнообразни документи – при едни е било наложителна грипна почивка, а при други - рекомендация за почивка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР