снимка: БулфотоОт днес започват Богородичните пости, които предшестват Преображение Господне

...
снимка: БулфотоОт днес започват Богородичните пости, които предшестват Преображение Господне
Коментари Харесай

От днес започват Богородичните пости

снимка: Булфото

От през днешния ден стартират Богородичните пости, които предшестват Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, празнувани всяка година надлежно на 6 август и 15 август. Периодът е предопределен за духовно рационализиране и смирение за неприятните каузи.

Двете постни седмици се съблюдават в чест на Божията майка. Това е един от четирите многодневни интервали на самоограничение, през които миряните заобикалят шумните занимания и се стремят към примирение. В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.
 
Богородичният пост води началото си от дълбока античност. В сказка, произнесена към 450 година, св. Лъв Велики приказва ясно за него: " Църковните пости са по този начин ситуирани през годината, че за всяко време е постановен необикновен закон за самоограничение. Така за пролетта е пролетният пост - в Четиридесетница, за лятото е летният - в Петдесетница (Петров пост), за есента е есенният - в седмия месец (Богородичният), а за зимата е зимният (Рождественският). "

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата предлага потреблението единствено на сурови плодове и артикули и несготвена храна. Във вторник и четвъртък - варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се позволява храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се позволява риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се употребява риба.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР