Снимка БулфотоДепутатите одобриха бюджетите на обществените медии БНР, БНТ и

...
Снимка БулфотоДепутатите одобриха бюджетите на обществените медии БНР, БНТ и
Коментари Харесай

Депутатите одобриха бюджетите на БНР, БНТ и БТА

Снимка Булфото

Депутатите утвърдиха бюджетите на публичните медии БНР, Българска национална телевизия и Българска телеграфна агенция. Според плановете през 2020 година Българска телеграфна организация ще получи 5 811 400 лева Българско национално радио - 47 044 900 лева, а Българска национална телевизия 70 907 100 лева, заяви Българска телеграфна агенция.

Депутатите отхвърлиха предлагането на народния представител Антон Кутев от " Българска социалистическа партия за България " за отпадане на член 36, в който са написани средствата за Съвета за електронни медии. Кутев уточни, че с приемането на този член от Закона за държавния бюджет за поредна година се отсрочва основаването на Фонд " Радио и телевизия ". В бюджета на Съвет за електронни медии се залагат 1,2 млн. лева доходи от държавни такси, които съгласно Закона за радиото и малкия екран, признат 1998 година следва да постъпват във Фонда, който да ги преразпределя към публичните медии и Съвет за електронни медии. " Самият факт, че Съвет за електронни медии събира тези пари и ги употребява, го няма на никое място в закона ", означи Кутев. По думите му основаването на фонда се отсрочва от 98 година, а в този момент се планува основаването на работни групи, които да работят за неговото закриване. " Искам да ви оповестя, че тази борба за Фонд " Радио и телевизия " ще бъде много сериозна ", обърна се Кутев към ръководещото болшинство.

По отношение на дотациите за публичните БНР, Българска национална телевизия и Българска телеграфна агенция Антон Кутев сподели, че издръжката на най-малко на две от тези медии, трябваше от дълго време да е обект на Фонда.

" Европейската процедура не е измислила нищо по-добро от метода на финансиране през фонда със съответните такси, които би трябвало да се събират ", разяснява депутатът.

По думите му финансирането през фонда е единственият метод, по който Българска национална телевизия и БНР няма да зависят директно от министъра на финансите. " Опасността от директно политическо влияние внезапно понижава, в случай че финансирането на тези институции минава през Фонд " Радио и телевизия ", сподели Кутев.

Според депутата неналичието на фонд е нарушаване на законите на страната и води до перманентна обязаност с изпълнителната власт на публичните медии, както финансова, по този начин и публицистична. Кутев бе безапелационен, че това е едно от основните неща, които ни слага на 111-то място по независимост на словото.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР