снимка БулфотоБългарският държавен глава Румен Радев благодари на инициативния комитет,

...
снимка БулфотоБългарският държавен глава Румен Радев благодари на инициативния комитет,
Коментари Харесай

Румен Радев: Предстои ни ценностен избор, избор на бъдеще

снимка Булфото

Българският държавен глава Румен Радев благодари на инициативния комитет, издигнал кандидатурата му за втори президентски мандат с обява във Facebook. " Предстои ни избор. Не просто за президент и вицепрезидент, а избор ценностен, избор на бъдеще. Избор, в който ще разгадавам на вашата мъдрост, религия, воля и сила ", декларира Радев. В текста на обявата той обяснява своите съществени цели и задания:

Скъпи другари и съидейници,

Благодаря на всички вас – общественици, създатели, хора от университетите и академиите, първенци, кметове, някогашни сътрудници, младежи, българи с почтени биографии и с ценностни позиции – за изразената поддръжка. Въпреки, че пет години я чувствам при срещите с хората по всички краища на България, силата и зарядът при сформирането на този Инициативен комитет надвишиха упованията ми.

Приемам поддръжката на българите като оценка на свършеното досега в първия ни мандат, като утвърждение на позициите, които заемаме и на посоката, която следваме.

На фона на невиждания срив на доверие в политическата система и институциите, на общата рецесия на законността, президентството се утвърди като дирек на стабилността и държавността.

Защото даже в най-тежките времена на блокада, на непрестанни офанзиви и клюки, ние не се отклонихме от задачата си:

- да отстояваме държавността и ползите на българите;

- да бъдем коректив и последна преграда против беззаконието и лобизма;

- да фокусираме публичното внимание върху недъзите на политическата система;

- да задаваме дневния ред по значими теми;

- да сплотяваме към значими каузи;

- да работим за модернизацията на България;

- да отстояваме българския интерес зад граница.

Защото имаме вяра, че президентската институция символизира единството на нацията, само че не като глух очевидец на беззаконието и поръчител на комфорта на облагодетелстваните. Единството не е машинален общ брой на грабители и ограбени, на лъжци и излъгани. Единението е осъзнато обединяване към демократични полезности, към гражданската воля да се разпознаят и следват съдбовно значими публични цели. Считам, че миналите пет години трансформираха публичната атмосфера. Антимафиотският консенсус се роди на площадите и се придвижи в изборните урни, тъй като няма естествен човек, който да приема произвола, беззаконието и корупцията. Неуспехът на партиите на смяната да сформират действена демократична опция е единствено етапен неуспех. Обществото е зряло за промени. Въпрос на време е те да изкристализират в законите и в метода на тяхното използване.

Ние не приехме да сме пасивни наблюдаващи и не се скрихме зад институционалния комфорт. Защото бяхме с вас и не ви предадохме - във вашето неодобрение, във вашата вяра за свободна, обективна и солидарна България.

Тази вяра съобщи себе си със непринудено избухналите митинги предишното лято. Ясно е, че пътят няма да е елементарен и бърз. Десетилетното слепване на ръководещата партия с страната, развихрилата се корупция, концентрацията на пари в близкото до властта обграждане, упражняването на въздействие посредством боязън и операции, насажданите с години неистини и измама, отровената медийна среда затормозяват измененията. В този турбулентен преход ще има потребност от постоянна институция с доверие, с ясни ценностни устои и посока, която да остане на страната на хората.

За нас това е съзнателен дълг. Затова още през януари с госпожа Йотова излязохме с Послание за Нова България и обявихме желанието си да се кандидатираме за втори мандат. Потвърдихме, че ще продължим да следваме праволинейно пътя към най-важната съгласно нас непосредствена национална цел – укрепването на държавността. Без нейното реализиране всевъзможни нови управнически конфигурации и техните стопански и обществени политики ще попадат в плен на олигархията и ще бъдат обречени на неуспех, а страната на назадничавост.

Затова ще продължим битката си за почтени и налични избори, за лъчение на нов вид ръководство – синтез на честност и подготвеност, подсилване на върховенството на закона, секване на злоупотребата с власт и кражбите, за вложения в човешкото развиване, гарантиране на свободата на медиите.

Само по този начин ще победим бедността и безправието, ще намерим достойното си място в европейското семейство. Място, което ни принадлежи като страна с принос към историята, духовността и стопанската система на континента.

Демократичните полезности са свързани главно с правата на жителите, с идеята на свободата. Ние няма да оставим българите да се свиват от боязън в нишите на оцеляването. Затова уверено подкрепихме площадите на недоволството. Направихме го, тъй като страхът разяжда освен душите, здравето и способността ни да мислим, само че и самите устои на страната.

Изборите на 14 ноември ще бъдат същинско тестване освен като организация поради съвместяването на президентския и парламентарния избор, само че и поради сливането на акциите и изкривяването на мажоритарния темперамент на президентския избор. Затова желая да благодаря на всички партии и обединения, които обявиха поддръжката си за нас. Споделяме редица общи дела, които редовно съм подкрепял и съм подготвен да работим за общи цели в името на България.

В тази виновна задача е от извънредно значение индивидът до теб. И аз съм същински благополучен, че я продължаваме дружно с госпожа Йотова. След пет години ние сме още по-сплотен и хладнокръвен екип. Нашето единодушие и правилно партньорство е необичайност за токсичната политическа среда на непреглътнато его, личностни спорове и обвинявания. То е и залог за нашия триумф.

Скъпи сънародници,

Предстои ни избор. Не просто за президент и вицепрезидент, а избор ценностен, избор на бъдеще. Избор, в който ще разгадавам на вашата мъдрост, религия, воля и сила.

Затова желая да заявя това, което беше мое кредо през последните пет сложни, само че вдъхновяващи години: да бъда с народа си.

Казвам го и през днешния ден: С вас съм!

 



Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР