Подобно на кукувица, която снася яйцата си в гнездото на

...
Подобно на кукувица, която снася яйцата си в гнездото на
Коментари Харесай

Съществувал ли е наистина известният Троянски кон

Подобно на кукувица, която снася яйцата си в гнездото на нищо неподозиращ собственик, античните гърци сякаш проникнали в град Троя, като се скрили в голям дървен кон. От Омир до Холивуд историята за този боен мурафет се споделя от хиляди години, само че има малко доказателства, че това в действителност се е случило.

Според легендата гърците, водени от Агамемнон и разполагащи с героични бойци като Ахил, обсаждат Троя 10 години, без да съумеят да пробият отбраната на града. Преструвайки се, че се отхвърлят, нападателите отплавали към близкия остров, оставяйки след себе си голям дървен кон, цялостен с бойци.

Вярвайки, че гигантската скулптура е жертвоприношение на богинята Атина, троянците вкарват коня през градските врати и в беззащитното сърце на града си, без да подозират за враговете, които се крият в корема му. С настъпването на нощта гръцките бойци излезли от коня и опустошили Троя, поставяйки завършек на епичната война.

Археолозите обаче към момента не са разкрили солидни доказателства за Троянската война, да не приказваме за нейния ненапълно безразсъден край. 

Did The Famous " Trojan Horse " Really Exist? | IFLScience -
— rogueclassicist ~ david meadows (@rogueclassicist)
Това, което знаем, е, че Троя евентуално е била името на град от бронзовата ера в сегашен Хисарлък в Западна Турция. Открит от немския откривател Хайнрих Шлиман през 70-те години на XIX в., обектът е дал дребен брой върхове на стрели и доказателства за огън в пласт от седименти, датиран към 1200 година пр.н.е., което почти съответствува с датата, упомената от Омир в епичната му поема " Илиада ", и затова може да подскаже за антична борба. Свързването на тези находки с десетилетна блокада обаче е малко пресилено.

Що се отнася до огромния остарял кон, Омир в действителност го загатва единствено пътем в " Одисея ", а първото значително изложение на събитието се намира в " Енеида ", формирана от римския стихотворец Вергилий повече от хилядолетие след хипотетичното осъществяване на хитростта. Повечето модерни археолози одобряват думите на античния художник с щипка сол и подозират, че гигантският кон евентуално е бил по-скоро метафора, в сравнение с дословен израз.

" Aрхеологическите доказателства демонстрират, че Троя в действителност е била опожарена; само че дървеният кон е мислена приказка, може би въодушевена от метода, по който античните обсадни машини са били обличани с влажни конски кожи, с цел да не бъдат подпалени " , споделя доктор Арманд Д'Ангур от Оксфордския университет.

С други думи, митичният троянски кон може да е бил по-скоро таран или други военни машини, които са разрешили на ахейците да стигнат до Троя с доста по-малко хитроумни средства, в сравнение с допуска историята. За страдание обаче е доста малко евентуално археолозите в миналото да открият остатъци от сходно приспособление - сходно на кон или друго - защото дървените артефакти от древността нормално се разлагат доста преди да бъдат открити.

Въпреки това концепцията за троянския кон се е вкоренила в актуалната просвета и език, като даже е дала името си на тип компютърен злотворен програмен продукт, който нахлува в системите на жертвите, като се маскира като безобидно парче код. Колкото и странна да наподобява първичната концепция, тя е съвършената метафора за нещо, което нахлува и унищожава от вътрешната страна.

Може би по тази причина античните поети са измислили Троянския кон, с цел да показват метода, по който Агамемнон и компания са разрушили град Троя.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР