Снимка Булфото, архивВърховната административна прокуратура (ВАП) образува преписка по публикации

...
Снимка Булфото, архивВърховната административна прокуратура (ВАП) образува преписка по публикации
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява поскъпването на тока и парното

Снимка Булфото, списък

Върховната административна прокуратура (ВАП) образува кореспонденция по изявления в медиите, свързани с повишение на цената на топлинната и електрическа сила от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), оповестиха от Върховната административна прокуратура.

Публикациите навеждат на данни за непозволено нарастване на цената за даване на топлоенергия, като се поставя акцент върху събитието, че настоящата Наредба № 5 за контролиране на цените на топлинната и електрическа сила основава предпоставки за нереално ценообразуване във щета на крайните консуматори, се споделя в известието.
Констатирано е, че покачването на цените за топлинна сила от 01.07.2021 година е в несъгласие с на член 2, алинея 2 от Закона за енергетиката (ЗЕ), според който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна сила се правят при гарантиране отбраната ползите на потребителите.

На 01.07.2021 година с решения на КЕВР цените на електрическата сила се усилиха приблизително с 4,40%, цените на топлинната сила набъбнаха приблизително с 16,23%, повишена е и цената на природния газ за месеца.
Заради съществуването на важен публичен интерес и на съображение член 145 от Закона за правосъдната власт, ВАП ангажира ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да отговори в къс период - подхванати ли са дейности и какви са те за смяна на Наредба № 5 по отношение на цените на топлинната сила.

Той следва да показа и административната кореспонденция по взимане на решението за завишаване цените на електрическата сила, с оглед преценка за правомерност при вземането му, показват от прокуратурата.
След разбор на получените резултати, от ВАП ще се извърши преценка за предприемане и на следващи дейности по реда на надзора за правда.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР