Снимка: БТАОколо 200 служители на Министерството на външните работи излязоха

...
Снимка: БТАОколо 200 служители на Министерството на външните работи излязоха
Коментари Харесай

Външното министерство стачкува заради ниско заплащане

Снимка: Българска телеграфна агенция
Около 200 чиновници на Министерството на външните работи излязоха през днешния ден на едночасова ефикасна стачка с искане за почтено възнаграждение в системата. Стачкуващите хвърлиха жълти стотинки в израз на несъгласието си повече да работят за толкоз ниски хонорари.

Служителите в Министерството възнамеряват ефикасни протестни дейности от 2 декември, като от 14:30 часа днес в Комисията по външна политика на Народното събрание стартира чуване проблемите на чиновниците във ведомството.

Професионалното обединяване на държавните чиновници от дипломатическата работа (ПОДСДС) съобщи, че „ синдикалното обединяване на чиновниците в Министерство на външните работи разпорежда огромни очаквания на идното чуване през днешния ден и разчита на цялостното схващане и подпомагане от страна на управлението на страната за угаждане на поставените протестни претенции, целящи заемането на почтено място на българската дипломатическа работа “.

Самите протестни дейности пък бяха оповестени „ заради липса на резултат от договарянията с управлението на Министерството на външните работи “, споделят от синдиката на чиновниците.

Самите диалози започнаха още през октомври, като тогава от ПОДСДС обявиха, че „ казусът с извънредно ниското равнище на възнаграждение в системата на
Министерство на външните работи е разследване на неправилно водената години наред държавна политика
по отношение на ведомството “.

„ Следва да се означи, че MВнР от години заема едно от последните места по възнаграждение измежду българските ведомства, което е в цялостен контрастност с доста високите условия за постъпване на работа. В същото време, заплащането в Министерство на външните работи освен остава доста по-ниско в съпоставяне със сходни ведомства, само че в доста случаи по- ниско и от това в браншове изискващи нискоквалифициран труд. Същевременно, размерът на работата и отговорността на чиновниците, ангажирани с въпросите на националната сигурност и опазването на държавния суверенитет, непрекъснато се усилват на фона на множеството интернационалните рецесии, ескалиращи наоколо до нашия район “, споделят от организацията.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР