Снимка: БТА. Следвайте Гласове в Абсолютно незаконно, без позволение, бяха

...
Снимка: БТА. Следвайте Гласове в Абсолютно незаконно, без позволение, бяха
Коментари Харесай

Фандъкова: Абсолютно незаконно, без позволение, бяха изсечени дървета в сърцето на Борисовата градина

Снимка: Българска телеграфна агенция. Следвайте " Гласове " в
Абсолютно нелегално, без разрешение, бяха изсечени дървета в сърцето на Борисовата градина. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова пред Столичния общински съвет (СОС). Нейното чуване е по отношение на противозаконната сеч до къпалнята " Мария Луиза ". 

То е по искане на ръководителят на СОС Георги Георгиев, който изиска и кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков, който е издал разрешението за унищожаване на дървета в парк „ Борисова градина “, както и целият съвет на шефовете на сдружението, притежател на парцела - Акционерно сдружение " Парк Мария Луиза " АД, да се явят на днешното съвещание, с цел да дадат пояснения за дейностите си по противозаконната сеч до къпалнята " Мария Луиза ". 

Фандъкова разяснява, че на 1 февруари сме осъмнали с десетки изсечени дървета на терена на къпалнята „ Мария Луиза ". Спред нея това е " брутално неуважение на разпоредбите и закононарушение против всички нас, които обичаме и желаеме да бъде непокътната Борисова градина ". 

По думите ѝ предходната сряда притежателят на терена на къпалнята си е разрешил да прочисти част от парцела, без да се интересува от ред и правила. Затова и без съмнения разпоредих налагането на най-голямата допустима санкция по Закона за устройство и застрояване на Столична община в размер от 100 000 лева на притежателя на сдружението „ Парк Мария Луиза ", изясни Фандъкова. 

Тя добави, че е получила сигнала за изсечени дървета на терена на къпалнята на 1 февруари сутринта от шефа на общинското дружество „ Паркове и градини " Милена Васева. Нейните чиновници работят в съседство по разчистване на терена, който присъединихме дружно с господин Трайков (кмета на регион " Средец " Трайчо Трайков, бел. ред.) към парка, добави Фандъкова и уточни, че незабавно е разпоредила на шефа на дирекция „ Зелени системи " да отидат на място и да създадат инспекция, като е бил извикан и екологът на регион „ Средец ", на чиято територията попада теренът. 

До ранния следобяд те бяха съставили констативен протокол за заварените на място изсечени над 20 дървета в североизточната част на терена, сподели Фандъкова и изясни, че по-късно на база на картотеката на дървета е открит и точния брой на дърветата – 28. 

Колегите от дирекция „ Зелена система " откриха, че на 26 януари 2023 година регион „ Средец " е издал позволение за отрязване на 11 дървета на частния терен, означи Фандъкова. Тя посочи, че става дума за в детайли разказани в експертната оценка към заповедта пет иглолистни дървета, за които екологът на региона е установил, че са изцяло изсъхнали и шест широколистни, израснали върху бетонови стълби и подпорни стени. Проверката на дирекция „ Зелена система " откри, че по издаденото позволение от региона не са премахвани дървета, а всички изсечени са без какъвто и да е позволителен документ, сподели още Фандъкова. На място те са дали напътствие на служащите да преустановят всякаква активност по изсичане, изясни тя. 

Фандъкова заяви, че вечерта на 1 против 2 февруари Васева е отишла още веднъж на място, поради подозрения, че сечта продължава, като на място през нощта е пристигнал и представител на регион „ Средец ". Заради подозрения, че нерегламентираната сеч може да продължи, изпратих екип на Общинска полиция да прави от време на време обходи към терена през нощта и това продължи и в идващите дни, изясни Фандъкова. 

Сутринта на 2 февруари госпожа Васева ме осведоми, че на частния терен още веднъж има машини и започнахме втора инспекция в частта на терена към алея „ Яворов ", заяви кметът. В нея по мое предписание се включи и шефът на дирекция „ Общински строителен надзор " господин Цветан Тодоров, сподели Фандъкова и изясни, че неговите екипи са установили както отрязани дървета и клони, по този начин и изкопни действия, коловози от тежка техника и действия по подравняване на терена, по думите ѝ, най-вероятно за да се покрият следите от отсечени дървета. 

Затова подадохме сигнал до Столична дирекция на вътрешните работи и прокуратурата, които да подхващат ограничения в тяхната подготвеност, изясни Фандъкова. Тя уточни, че до края на деня е бил направен акта за административно нарушаване и писмото, с което са уведомили сдружението, че негов представител би трябвало да получи акта и налагане на глобата. 

Без никакви съмнения натрапвам най-тежката по закон глоба, тъй като в този случай става дума за съзнателно тъпчене на разпоредбите и то в терен, който попада в охранителната зона на частта от Борисова градина, която от 1988 година е Резерват на градинско-парковото изкуство, съобщи още кметът.

Фандъкова сподели, че 100% неистина са спекулациите, че противозаконната сеч е поради издадената виза за планиране от основния проектант на София. Кметът изясни, че издадената предходната година виза за планиране на къпалнята „ Мария Луиза " разрешава само правенето на план за главен ремонт и рационализация на къпалнята, с които не се засягат дървета и не позволява ново строителство. Визата съдържа четири наложителни спомагателни условия, без които проектирането не може да се одобри, добави Фандъкова и посочи - да се спазят условията на зоната - „ Зона на градски паркове и градини ", визата и капиталовият план да се съгласуват с Министерството на културата по реда на Закона за културното завещание, да се съгласува с Регионалната ревизия по околната среда и водите, както и с проектанта на Парк " Борисова градина ". 

Фандъкова съобщи, че като кмет няма да допусне строителство на хотел или нови здания на терена на къпалнята. Това мое решение се споделя изцяло и от основния проектант на София арх. Здравков, което ясно се вижда и от издадената виза, уточни тя. 

Фандъкова направи две оферти. Първо - в случай че и когато притежателите решат да внесат план, откакто изпълнят изискванията и напътствията от Националния институт за недвижимо културно завещание. Този план да бъде показан в комисиите на Столичния общински съвет. Второто предложение е за сформиране на работна група от общински съветници, която да прегледа цялата договорка от 2003 година, с цел да могат хората да знаят какво се е случило тогава, както и опциите за деяние, изясни Йорданка Фандъкова.
 
 

09 Фев 2023304707 Фев 2023188107 Фев 2023383106 Фев 20231977505 Фев 2023599303 Фев 20234516КоментариПедро09 Фев 2023 12:59ч.
Строителите в София секат каквото си желаят с безмълвното корупционно познание на общината.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Секат дърветата превантивно09 Фев 2023 13:15ч.
Страх ги е, че може да увиснат на тях след време..
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Майнатамунаправославието09 Фев 2023 13:42ч.
Накрая " изсечете " и хората в тая прокълната земя...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Колко неприятен бе СОЦА09 Фев 2023 13:47ч.
за теа лумпени-примати
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Мери09 Фев 2023 14:20ч.
Родният ми софийски квартал, откогато ти си кмет, жено, на нищо не наподобява. Разбити тротоари, унищожени площадки за децата, унищожени блокови и предблокови пространства, бутат стени по панелите и не им дреме за Закона за етажната благосъстоятелност. Подаваме тъжби в общината, че се бутат стени, нищо и половина.... И общинските кметове същите.... Господ да ни пази!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Кирчо09 Фев 2023 15:27ч.
Страшните еколози преиграват. Дърветата влезнаха в жилищата ни, завзеха тротоарите, скриха ни слънцето, падат клони по главите ни дърветата са най- значимите. А Борисовата градина е цялостна с паднали дървета, за какво не се задействат да ги почистят, по този начин да гният не е ли рисково някаква болест да тръгне по другите. Всеки сади, никой не поддържа.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Наблюдател09 Фев 2023 15:35ч.
Обикновен капитализъм, дами и господа!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Gen Gurko09 Фев 2023 17:14ч.
Е и? Какво възнамеряваш да направиш по въпроса. Ще отнемеш ли тлъстата хапка от алчните уста на мафиота по боклука?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани07 Фев 202372407 Фев 202372305 Фев 202396507 Фев 2023650
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР