Снимка БГНЕСОпозицията в Холандия не успя да постигне оставката на

...
Снимка БГНЕСОпозицията в Холандия не успя да постигне оставката на
Коментари Харесай

Холандският премиер Марк Рюте оцеля при вот на недоверие

Снимка БГНЕС
Опозицията в Холандия не съумя да реализира оставката на премиера Марк Рюте, предава БГНЕС. При гласуването във вторник вечерта в поддръжка на предлагането се оповестиха 43 депутати от националния парламент. Против - 110.

Гласуването бе в долната камара на Народното събрание. По-рано се очакваше, в случай че мине предлагането, холандските депутати да гласоподават в сряда вечерта избор на съмнение към премиера Марк Рюте. Предложението бе импортирано след оставката на външния министър Халбе Зейлстра, подадена по време на спор в долната камара.

Предложението за вота бе импортирано от депутата Герт Вилдерс от Партията на свободата с претекст, че е " недопустимо " министър председателят, който е отпред на нежна коалиция, да не осведоми депутатите за абсурда към външния си министър. Зейлстра подаде оставка във вторник вечерта. Причина стана негова неистина за среща с президента на Русия Владимир Путин през 2006. В интервала 2014-2016 Зейлстра, който беше водач на парламентарната група на „ Народната партия за независимост и народна власт (НПСД) в долната камара на Народното събрание, няколко пъти загатва, че е участвал на среща във вилата на Путин през 2006, по време на която домакинът декларирал, че желае да се сътвори „ велика Русия ”, в чийто състав да влизат Беларус, Украйна, трите балтийски републики и вероятно Казахстан. Но в изявление за в. „ Фолкстрант ” в понеделник Зейлстра сподели, че не е взел участие в тези диалози, а чул историята от някогашния изпълнителен шеф на компанията „ Шел ” Йерун ван дер Веер.

Освен това, става известно, че и самите думи на Путин за „ велика Русия ” са интерпретирани погрешно: съгласно Веер, словосъчетанието било използвано „ в исторически подтекст ”, а министърът му придал „ нападателен смисъл ”. Министърът на външната търговия и развиването на съдействието на Холандия Сигрид Каг краткотрайно ще поеме активността на министерството на външните работи. Премиерът сподели, че Каг ще съвместява двете длъжности. НПСД се нуждае от време, с цел да назначи нов министър ”, акцентира Рюте
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР